X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ar putea Moldova să rămînă fără regim liberalizat de vize cu UE? Răspunsul unui politolog

9 oct. 2018,, 18:12   Politică
4046 2

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, politologul Dionis Cenuşă a fost solicitat să comenteze afirmaţiile unor experţi, care susțin că, la actualul grad de deteriorare a relațiilor Republica Moldova – Uniunea Europeană, ar fi inevitabile penalități mult mai mari decît suspendarea de odinioară a asistenței macrofinanciare.

„Da, am observat și eu mai multe opinii pe acest subiect. Uniunea Europeană evident a adoptat deja măsuri destul de drastice: suspendarea asistenței macrofinanciare și a oricăror altor livrări pe direcția ajutorului bugetar direct. E deja un instrument destul de dur aplicat de către Uniunea Europeană. Ce ar putea să urmeze după asta, este greu de spus, dar Uniunea Europeană nu va atinge acele domenii – și aici mă refer, evident, la regimul fără vize – nu va atinge acele domenii care pot afecta, în primul rînd, interesul public, interesul cetățenilor și, în al doilea rînd, unde este foarte greu să invoci probleme grave”, a declarat el.

Despre regimul fără vize el spune că „este un subiect foarte puternic legat de criteriile tehnice pe care Uniunea Europeană le observă atunci cînd discută probabilitatea suspendării lui”. „Aici, chiar dacă în aspecte procentuale Republica Moldova arată performanțe moderate, nu este o situație gravă. Deci este foarte dificil să aduci argumente, deși, spre exemplu, pachetul de legi privind amnistia fiscală, inmobilitatea legată de modul în care este combătută corupția politică, corupția la nivel înalt…”, a spus politologul, referindu-se în context şi la cetățenia contra investiții.

„Ne-ar putea ajuta să găsim argumente în favoarea unei decizii de a examina asemenea modalitate de a penaliza, dar nu există un motiv serios. Deci mai degrabă vorbim despre niște speculații care la Bruxelles, unde mă aflu pe moment, nu circulă. Unicul lucru despre care toți vorbesc este testul electoral, cum se va prezenta Republica Moldova în contextul electoral care se apropie. Deci, dacă autoritățile își vor respecta angajamentele, deși nimeni nu mai are încredere, numărul aliaților Uniunii Europene s-a redus, practic, la zero la Bruxelles. Dacă performanța va fi una cît de cît credibilă, atunci vom putea vedea iarăși noi aranjamente prin care Republica Moldova ar putea să-și restabilească cumva credibilitatea”, a mai declarat Dionis Cenuşă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?