Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Ar putea fi creată o nouă comisie de anchetă privind evenimentele din 7 aprilie

20 noi. 2019,, 11:32   Politică
2853 5

Blocul ACUM a propus în Parlament crearea unei comisii speciale de anchetă cu privire la evenimentele din 7 aprilie 2009. Anunțul a fost făcut astăzi de către deputații fracțiunii Platforma DA Dinu Plîngău și Liviu Vovc.

„Astăzi la secretariatul Parlamentului va fi înregistrat un proiect de hotărîre privind crearea unei comisii speciale de anchetă care urmează să investigheze toarte circumstanțele de fapt și de drept ale evenimentelor din aprilie 2009. Noi ne-am propus crearea acestei comisii speciale de anchetă încă din iunie”, a declarat Dinu Plîngău, notează Noi.md cu referire la cotidianul.md.

Potrivit deputatului, comisia își propune să afle cine au fost organizatorii acelor evenimente și cine a avut de profitat.

„Comisia de anchetă își propune două sarcini. În primul rînd, își propune prezentarea unui raport despre cine a avut de beneficiat, de ce pînă acum nimeni nu a fost tras la răspundere și, în al doilea rînd, în baza raportului prezentat să fie trași la răspundere principalii actori ai acelor evenimente”, a precizat parlamentarul.

Totodată, această comisie de anchetă urmează să stabilească dacă printre organizatori se regăsesc actuali funcționari de stat și „de ce aceștia nu sînt la pușcărie”.


„Primul test este să vedem dacă în Parlamentul Republicii Moldova vor fi voturile necesare pentru inițierea acestei comisii, căci persoanele care au fost atunci în funcții de conducere, acum fac parte din noua majoritate parlamentară”, susține Liviu Vovc.

Reamintim că, anul acesta s-au împlinit 10 ani de la protestele din aprilie 2009. Procuratura Generală anunţa într-un raport, acum trei ani, că au fost pornite 102 cauze penale în privinţa persoanelor care au participat activ la dezordinile în masă din aprilie 2009, însoţite de devastarea edificiilor puterii centrale ale Republicii Moldova, la comiterea actelor de huliganism, la sustrageri deschise de bunuri din aceste edificii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?