X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Apelul societății civile către noul Parlament de a respecta transparența

13 aug. 2021,, 17:15   Politică
3418 3

Organizațiile societății civile solicită Parlamentului să respecte transparența decizională și să se abțină de la examinarea proietelor de legi în regim de urgență fără o justificare plauzibilă.

La 13 august 2021, Parlamentul Republicii Moldova se întrunește în ședința extraordinară. Ordinea de zi a ședinței a inclus adoptarea a opt proiecte.

Majoritatea proiectelor abordează subiecte importante cum ar fi, modalitatea procedurii de alegere a președintelui CNA, mpdificări conceptuale și numeroase ale legislației ANI, modificarea legii cu privire la Procuratură, etc.

Acestea sînt propuse pentru votare în termen foarte scurt de la înregistrare, fără consultări publice (cu excepția proectului cu privire la ANI) și fără o justificare rezonabilă pentru această grabă. Șapte din opt proiecte au fost înregistrate în Parlament 10 zile în urmă, transmite Noi.md.

Legislația în vigoare privind transparența decizională - legea privind transparența în procesul decizional, Regulamentul Parlamentului și concepția privind cooperarea dintre Parlament și societatea civilă - prevede termene și proceduri cu referire la examinarea proiectelor de legi, consultarea publică, transparența decizională, expertiza anticorupție, etc. Aceste rigori au fost întroduse pentru a preveni abuzurile, a spori legitimitatea proiectelor adaptate și pentru a oferi o șansă pentru discuții veritabile a acestora în identificarea celor mai bune soluții pentru țară.


"De asemenea solicităm ca Parlamentul să organizeze consultări publice cu referire la proiectele propuse, respectînd cu strictețe legislația cu privire la transparență în procesul decizional. În caz contrar aceasta va eroda încrederea în Parlamentul nou ales,, a fost declarat în apelul societății civile.

Pînă în momentul expedierii, prezentul apel se numără 13 organizații semnatare, însă lista rămîne deschisă.

Organizațiile semnatare:

  1. Centru de resurse Juridice din Moldova (CRJM).
  2. Comunitatea "WatchDog.MD
  3. Asociația pentru Democrație Participativă "ADEPT"
  4. Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
  5. Centru de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC)
  6. Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE)
  7. Promo-LEX
  8. Amnesty Internațional Moldova
  9. Asociația pentru Politica Externă din Moldova (APE)
  10. Centrul de Politici și Reforme (CPR)
  11. Fundația Est-Europeană
  12. Centrul "Acces-info"
  13. Centrul Analiti Indipendent "Expert-Grup"

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?