Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

ANI a sesizat Serviciul Fiscal de Stat și Procuratura despre unele aspecte din cadrul unui control în care este vizat Plahotniuc

25 mai. 2021,, 20:20   Politică
3836 0

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) informează că a în cadrul unui control inițiat în privința ex-deputatului Vladimir Plahotniuc au fost depistate efectuarea unor tranzacții cu caracter dubios cu privire la înstrăinarea unor bunuri în favoarea fostului deputat. În acest sens, ANI a sesizat Serviciul Fiscal de Stat în vederea stabilirii obligațiunilor fiscale potrivit legii.

Într-un comunicat de presă, ANI informează că, Vladimir Plahotniuc a deținut ultimul mandat de demnitate publică, 4 luni, procedura de control a fost efectuată pentru perioada martie – iunie 2019. Procedura de control a fost realizată și pe numelui unuia dintre copiii fostului deputat, care se află la întreținerea acestuia. În rezultatul materialelor probatorii acumulate, atît în țară cît și peste hotare, inspectorul de integritate a constatat anumite situații dubioase ce cad sub incidența legislației penale și fiscale.

„S-a solicitat de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor informații confirmative referitoare la conexiunile fostului deputat cu companiile afiliate din zone off-shore din Emiratele Arabe Unite și statul independent Samoa. În răspunsul oferit, instituția a motivat că asemenea informații pot fi transmise doar organelor competente în contextul unei cauze penale”, se arată în comunicatul ANI.

Potrivit aceluiași comunicat, inspectorul de integritate a utilizat instituția asistenței juridice internaționale în baza principiului reciprocității și a înaintat demersurile necesare pentru obținerea informațiilor din străinătate despre companiile afiliate, iar în baza acestora a validat o parte din datele declarate de către subiect. Celelalte informații, care au fost vehiculate și în spațiul public, au un caracter penal și au fost utilizate într-o sesizare expediată către Procuratura Anticorupție ce instrumentează cauze penale pe același obiect și subiect.

În limitele competențelor ANI, subiectului i s-a acordat un termen de 30 zile pentru a rectifica ultima declarație anuală depusă pe Portalul Public al Declarațiilor. Dacă subiectul nu se va conforma, ANI va aplica prevederile legale cu privire la sancționarea acestuia.


Controversatul om de afaceri, fostul politician și fost lider PD, Vladimir Plahotniuc a fugit din țară în vara anului 2019, atunci cînd democrații au pierdut puterea. Acesta a fost dat în urmărire generală, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul politician a fost dat în căutare internațională și de autoritățile de la Chișinău. În prezent, se vehiculează că acesta s-ar afla în Turcia sau Cipru, însă nu se cunoaște locația exactă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?