Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Andrian Candu își închide afacerea din R. Moldova

24 ian. 2023,, 13:55   Politică
4781 0

Fostul ministru al Economiei și ex-speaker al Parlamentului, Andrian Candu, își închide afacerea din Republica Moldova, după ce numele său ajuns în lista secretă a oamenilor și companiilor conectate la oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și a omului de afaceri rus Igor Ceaika, elaborată de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS).

Într-o investigație realizată de jurnaliștii Cutia Neagră Plus, se menționează că fostul oficial figurează în liste nu doar ca persoană fizică, ci împreună cu SRL Davead Consulting pe care a fondat-o în 2019. Firma în cauză oferă servicii de consultanță în afaceri, PR și comunicare. Finul de cununie al lui Plahotniuc, Andrian Candu, a declarat pentru Cutia Neagră că este nevoit să sisteze activitatea companiei.

„Personal, nu sînt afectat deoarece nu am tranzacții personale. Nu am intenții să vînd sau să cumpăr ceva în R. Moldova. Însă, cu adevărat, am fondat o societate acum cîțiva ani și, plecînd din politică, am considerat că ar fi bine să contribui cumva, inclusiv la economia Moldovei, creînd locuri de muncă, plătind impozite”, a spus Candu.

„Luînd în considerare această listă, am considerat că este cazul să sistez toate activitățile în R. Moldova. Sigur, asta nu afectează echipa sau pe mine personal, luînd în considerare că sînt și alte activități în alte țări. Asta este o pierdere pentru țară. – Dvs. mai țineți legătura cu dl Plahotniuc, poate ați discutat despre aceste sancțiuni impuse de SUA și Marea Britanie, eventual despre această listă din Moldova? - Nu. - Nu țineți legătura cu el sau nu ați discutat la subiect. - Nici una, nici alta”, a declarat Andrian Candu.

În lista persoanelor fizice afiliate lui Plahotniuc s-a pomenit și fostul deputat democrat Vladimir Cebotari. Companiile sale însă nu sînt vizate de decizia CSE.


„Dacă studiem atent cele două decizii ale CSE, sînt listate anumite criterii care fac o persoană eligibilă de a fi considerată asociată cu cineva sau nu? Eu am citit foarte atent. Nu am găsit niciun element care să mă poată asocia cu vreunul din acele criterii”, a spus fostul deputat. „Eu m-am adresat deja către autorități cu solicitarea de a avea o discuție și a-mi comunica unde văd ei legătura dintre mine și acele criterii și mi-am expus deschiderea să comunicăm, să prezentăm unul altuia informații și date veridice care să permită a lua o decizie, inclusiv de a exclude din această listă. Mă vizează doar pe mine și e treaba mea. Nu mai sînt un subiect de interes public așa că am dreptul”, susține fostul deputat PDM.

Lista cuprinde și nume de persoane care au deținut funcții publice. De exemplu, Tamara Andrușca a fost angajată a lui Plahotniuc, iar din 2013 - membră a Curții de Conturi. Ulterior, a fost instalată în postul de director la CNAM. Nu a scăpat din vizorul autorităților nici Vitalie Iurcu, fost director al întreprinderii de stat Moldtelecom.

11
6
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?