X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Andrei Stratan: "Trebuie să fim foarte atenți la ceea ce spunem și facem"

9 iul. 2022,, 15:00   Politică
3826 0

În prezent, pe seama conducerii țării este pusă o responsabilitate enormă față de cetățeni, iar fiecare cuvînt trebuie să fie cîntărit. Este greu de prezis cînd se va termina acest calvar pentru poporul ucrainean și care va fi perspectiva ulterioară de dezvoltare a Ucrainei. Iată de ce noi acum, mai mult ca oricînd, trebuie să fim foarte și foarte atenți la ceea ce spunem și ceea ce facem.

Această opinie a fost exprimată într-un interviu pentru Noi.md de Consulul Onorific al Muntenegrului în Republica Moldova, Andrei Stratan, care, în perioada guvernării comuniste, a ocupat funcția de ministru al Afacerilor Externe și viceprim-ministru al Guvernului Republicii Moldova.

Vorbind despre cum erau anterior relațiile Republicii Moldova cu Federația Rusă, fostul șef al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova a menționat că, comparativ cu situația de astăzi, ele erau cu mult mai bune, era o claritate în aceste relații.

”Evident că erau și unele divergențe legate de Memorandumul Kozak care trebuia să fie semnat atunci pentru reglementarea a problemei transnistrene. Cred că nu e cazul să mă refer mai detaliat la problemele care existau și de ce nu s-a semnat acest memorandum.
După, au urmat restricții de ordin economic, imposibilitatea de export a mărfurilor din țara noastră. Însă, cu toate acestea sistematic aveau loc negocieri, întrevederi la nivel ministerial, guvernamental, la nivel de conducători de țară, deci întrebările erau puse pe ordinea de zi și abordate”, a declarat Andrei Stratan.

În opinia sa, astăzi avem cu totul altă situație


”După mine, noi trebuia să fim mult mai prudenți în relațiile cu statele cu care avem o istorie de conlucrare și cred că acum nu e cazul să ne divizăm în: cine ne sînt parteneri și cine nu?. Urmărim cu îngrijoarare ceea ce se întîmplă în țara vecină, Ucraina, regretăm cu toții, dar în același timp, sperăm că acest foc care arde lîngă gardul nostru să nu să se răspîndească și spre noi. Trebuie să fim conștienți că acest fapt depinde foarte mult de conducerea statului. Nu trebuie făcute afirmații de apreciere, declarații provocatoare, pentru că aici noi nu ne jucăm de-a războiul. În prezent pe seama conducerii țării este pusă o responsabilitate enormă față de cetățeni, iar fiecare cuvînt trebuie să fie cîntărit. Care era situația în Ucraina în luna ianuarie, începutul lunii februarie și ce vedem astăzi. Este greu de prezis cînd se va termina acest calvar pentru poporul ucrainean și care va fi perspectiva ulterioară de dezvoltare a Ucrainei. Iată de ce noi acum, mai mult ca oricînd, trebuie să fim foarte și foarte atenți în ceea ce spunem și ceea ce facem”, a subliniat fostul ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova

La întrebarea dacă există posibilitatea ca Republica Moldova să continue vectorul european fără să distrugă și să rupă relațiile cu Federația Rusă, el a menționat că, potrivit politicii UE, țara noastră nu poate fi împiedicată să adopte un raport economic, politic sau social cu o formațiune politică sau cu un alt stat.

”Mai mult decît atît, în perioada negocierilor Acordului de Comerț Liber cu UE, am concretizat dacă continuarea relațiilor economice cu Federația Rusă reprezintă o problemă. Ne-au răspuns atunci că nu sînt prevăzute asemenea condiții. Nu cred că participarea noastră la diferite inițiative în cadrul CSI este un obstacol și un lucru negativ pentru RM”, a spus Andrei Stratan.

La întrebarea dacă ar trebuie Republica Moldova să se alinieze acelor sancțiuni impuse de Occident Federației Ruse, el a atras atenția din nou asupra faptului că nu se discută că noi trebuie să intrăm în voie cuiva și că avem niște angajamente scrise care trebuie să le respectăm.

”Nicidecum. Noi foarte bine am putea fi înțeleși de instituțiile europene și de statele membre ale UE. Iată de ce ar trebui să avem un comportament corect în cazul dat. Ceea ce a putut să facă RM, a făcut, noi am demonstrat acest lucru. Moldovenii au deschis ușa caselor lor și au primit cetățenii ucraineni cu brațele deschise. Ne-am purtat ca un vecin foarte bun, dar ca să ne aliniem sau să nu ne aliniem trebuie să luăm în calcul ce avem de cîștigat și ce avem de pierdut. Pe noi cineva ne-a impus să facem acest lucru sau nu? Sîntem stat candidat, dar în documentul care a fost aprobat nu este indicat că trebuie să ne aliniem unor sancțiuni. Ungaria este țară UE, Turcia este țară candidat și membră NATO, dar ele nu s-au aliniat la aceste sancțiuni, fiindcă fiecare stat trebuie singur să decidă asupra impunerii sau abiținerii de la anumite sancțiuni”, a subliniat fostul ministru al Afacerilor Externe, viceprim-ministru al Republicii Moldova.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?