Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Andrei Stratan:"Trebuie efectuate anumite remanieri în Executiv"

10 iul. 2022,, 11:00   Politică
6019 0

Trebuie efectuate anumite remanieri în Guvernul Republicii Moldova, iar Guvernul trebuie să scape de mulți oameni aduși de vîntul politic în anumite funcții de conducere și în același mod ei trebuie să plece din aceste funcții.

Această opinie a fost exprimată într-un interviu pentru Noi.md de Consulul Onorific al Muntenegrului în Republica Moldova, Andrei Stratan, care, în perioada guvernării comuniste, a ocupat funcția de ministru al Afacerilor Externe și viceprim-ministru al Guvernului Republicii Moldova.

”Acesta nu este un joc, cetățenii nu mai au timp și răbdare să aștepte rezultatele “experimentelor”. Situația economică și financiar-bancară ne convinge că lucrurile nu merg așa cum trebuie. Pentru a avea o credibilitate politică internațională, cît și din partea cetățenilor noștri care încă nu si-au pierdut încrederea deplină în clasa politică, l-aș vedea în funcția de prim-ministru pe dl Nicu Popescu, dar în același timp, să-i fie oferită posibilitatea de a fi însoțit în echipa guvernamentală de persoane responsabile și competente, cu care i-ar fi cu mult mai ușor să lucreze și să contribuie la dezvoltarea politică, economică și socială a statului. Și atunci vom fi siguri că actualul MAEIE se va impună și va fi motorul care va trage după sine toată garnitura guvernamentală în direcția integrării europene”, a declarat Andrei Stratan

Referindu-se la activitatea curentă a MAEIE, el a menționat că a urmărit cu o atenție deosebită procesul examinării și deciziile adoptate de instituțiile europene.

”Indiferent de tot ce se vorbește acum în societate, aprecierile unor politicieni, acesta este un succes politic enorm pentru RM. Acum, cînd s-a obținut rezultatul dat, mai mulți spun că au pus și ei umărul, dar volumul cel mai mare de lucru a fost al MAEIE-ului.


Personal, nu-l cunosc pe actualul ministru, Nicu Popescu, dar capacitățile, relațiile pe care le are Excelența Sa în structurile internaționale și cele europene, ne-au deschis posibilitatea de a obține acest rezultat. Nu a fost atît de simplu să negociezi cu Miniștrii de Externe ai statelor UE și să convingi conducătorii acestor țări să adopte această decizie”, a spus fostul ministru al Afacerilor Externe și viceprim-ministru al Republicii Moldova.

Potrivit lui, astăzi în societate există o critică și nemulțumire referitor la activitatea guvernării, pentru că s-a promis una și s-a obținut cu totul altceva, au fost promise vremuri mai bune, dar ne aflăm într-o situație inversă.

”Angajamentul nostru, avînd statutul de candidat pentru aderare la UE, ne impune să avem un alt randament și o altă abordare în activitate. Comisia Europeană nu va accepta explicațiile noastre privind restanțele acumulate ulterior. Dacă am solicitat statutul de candidat, atunci trebuie să elaborăm o foaie de parcurs, iar cele peste 30 de capitole ale Acordului comunitar trebuie să fie negociate în termenii stabiliți, iar fiecare minister trebuie să fie responsabil de domeniul său. Dacă n-o să existe o dorință sau capacitate din partea acestor conducători să implementeze și să respecte angajamentele asumate, atunci probabil nici nu ar fi fost cazul să depunem cererea de aderare la UE. În caz contrar am putea avea aceleași rezultate care au fost obținute în cazul unor negocieri, de exemplu cu Gazprom. Ca rezultat al deplasărilor și negocierilor în Rusia a fost semnat un document care s-a dovedit a fi în defavoarea cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Andrei Stratan.

El a recunoscut că nu cunoaște care au fost toate subtilitățile, însă în cazul dat ar putea fi vorba fie despre o incompetență a persoanei care a negociat, fie despre o influență directă asupra persoanei respective ca să accepte formula de calcul a gazului pe care noi îl importăm, inclusiv cu includerea datoriilor regiunii transnistrene.

”De altfel, cum am putea numi ceea ce s-a întîmplat? Probabil că specialiștii de la Moldovagaz trebuiau să fie implicați în procesul de negocieri. O asemenea formulă de calcul și un asemenea nivel de negocieri nu l-a demonstrat încă nimeni pînă acum în cadrul tratativelor cu Gazpromul. Pînă la urmă ne-am pomenit în situația în care sîntem acum și nu știm cum să ieșim din acest labirint, fiind prinși în colț”, a spus fostul ministru al Afacerilor Externe și viceprim-ministru al Republicii Moldova.

”Pentru mine a fost destul de surprinzător să urmăresc ședința Guvernului în cadrul căreia s-a menționat că strategia energetică va fi elaborată și posibil aprobată la începutul anului viitor. Cu ce este ocupat acum ministerul respectiv? Permanent ni se comunică că avem susținere din partea partenerilor de dezvoltare prin diverse proiecte și programe. Dacă nu sînt capabili angajații ministerului, ar fi cazul de solicitat participarea experților internaționali, inclusiv la elaborarea strategiei energetice”, a subliniat Andrei Stratan.

7
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?