Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Andrei Popov: ”Ce va face Rusia cînd va primi răspunsuri de la Occident”

26 ian. 2022,, 17:20   Politică
2845 6

NATO este prietenul Republicii Moldova şi trebuie pe cît se poate de posibil să fructificăm întreg evantaiul de oportunităţi pe care cooperarea cu NATO îl oferă, a declarat o idee în acest sens şeful Direcţie Cooperarea Multilaterală MAIE, Andrei Popov, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Din perspectiva R. Moldova, indubitabil, cooperarea cu NATO oferă multiple mecanisme şi instrumente de a îmbunătăţi situaţia, atît din domeniul reformei sectorului de securitate şi apărare, cît şi pregătirii militarilor. sînt multiple programe în domeniul educaţional, ştiinţific, pînă şi în situaţia pandemiei am primit ajutoare atît în echipamente cît şi în utilaj. Dincolo de faptul că NATO e prietenul Republicii Moldova, e important de asemenea că NATO a demonstrat în Republica Moldova, prin multiple proiecte pe care le-a desfăşurat pe parcursul a aproape 30 de ani că noi beneficiem şi NATO pe noi ne ajută şi trebuie să trecem la o altă etapă, la o abordare matură, să nu permitem ca statutul nostru de neutralitate, pe care NATO îl respectă, să ne împiedice să fructificăm întreg evantaiul de posibilităţi pe care cooperarea cu NATO îl oferă. Neutralitatea nu înseamnă izolare şi sînt în Europa multe state: Austria, Finlanda, ţări neutre, nealiniate care reuşesc să-şi menţină neutralitatea, dar să fie parteneri activi împreună cu NATO în diferite acţiuni şi misiuni”, susţine Andrei Popov, şeful Direcţie Cooperarea Multilaterală MAIE.

În contextul crizei de la graniţa Ucrainei, fostul ambasador al Republicii Moldova în Austria menţionează că, momentan, Republica Moldova nu e în zona de risc. „La ora actuală, asupra Republicii Moldova nu planează riscuri iminente de ordin militar, dar cu siguranţă nu poate să nu ne ingrijoreze dinamica negativă a situaţiei de securitate din regiunea extinsă şi care e generată de desfăşurarea unui număr fără precedent a forţelor armatei ruseşti la frontiera cu Ucraina, dar care vin într-un context mai larg în încercarea Federaţiei Ruse să se forţeze Occidentul să accepte un set de obiective strategice ale Federaţiei Ruse în ceea ce priveşte redefinirea ordinii regionale. Noi nu putem fi indiferenţi, ne vizează, chiar daca nu ne vizează în plan militar, dar cu siguranţă aceste procese ne preocupă, le urmărim pentru a putea să le citim, să nu existe erori de interpretare, să ne ajute să ne mobilizăm şi să ne focalizăm. Pentru acest demers e esenţial să avem un sistem robust de securitate, de instituţii solide care comunică, care fac schimb de informaţii care pot produce pentru decedenţii politici soluţii optime. La ora actuală nu există pericole iminente de ordin militar asupra Republicii Moldova, nu acelaşi lucru îl poate spune şi Ucraina, dar dialogul politic, valorificarea platformelor de dialog în care noi să ne putem face vocea auzită ca în acest cadru mai larg de negocieri care se poartă pe trei platforme Rusia-SUA, Rusia-NATO, dar şi OSCE noi să ne putem promova poziţiile şi interesele şi una din poziţie e clară: orice aranjament trebuie să aibă la bază dreptul de a-şi decide soarta şi cursul de politică externă.”

Şeful Direcţie Cooperarea Multilaterală MAIE susţine că acum trebuie să încercăm să înţelegem foarte bine ce obiective în mod real urmăreşte Federaţia Rusă care a fost iniţiatorul acestor procese. „În paralel cu această comasare de forţă, Rusia a pornit o ofensivă diplomatică şi mi se pare că e foarte important să înţelegem care e obiectivul real al Federaţiei Ruse. Unii consideră că obiectivul urmărit de Federaţia Rusă prin desfăşurarea de forţă este să exercite presiune asupra Occidentului prin demonstrarea atît capacităţii, cît şi voinţei politice de a acţiona şi prin alte mijloace decît diplomatice, militare sau tehnico-militare cum spun ruşii, în cazul în care doleanţele lor nu vor fi întrunite. Ce urmăreşte Rusia? Să-şi întărească poziţiile la negocierile care s-au pornit. Rusia încearcă să ţină lumea în tensiune şi să transmită semnale. Vrea să-şi îmbunătăţească poziţia la negocieri şi parţial a reuşit acest lucru, angajînd SUA, NATO în dialog direct pe nişte subiecte, dar pe de altă parte e absolut clar că principalele doleanţe enunţate public de-o manieră imperativă de Rusia „ori totul ori nimic” cu angajamentul de neextindere NATO. Principala întrebare e ce va face Rusia cînd în următoarele săptămîni va primi răspunsuri de la Occident”, conchide Andrei Popov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?