Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Andrei Năstase despre numirea procurorului general: Au modificat legea de 16 ori

29 mai. 06:18   Politică
4497 0

Andrei Năstase, jurist și fost vicepremier, crede că guvernarea actuală manipulează legea procuraturii pentru propriile interese, împiedicînd numirea unui procuror general de trei ani de zile.

Potrivit lui, în această perioadă, legea procuraturii a fost modificată de 16 ori, ceea ce a stîrnit numeroase controverse, transmite Noi.md

"De trei ani de zile, această guvernare nu poate numi un procuror general. În această perioadă de timp, legea procuraturii a fost modificată de 16 ori. Numai că au modificat-o așa încît să le convină lor și nu instituției, nu statului, nu cetățeanului," a declarat Andrei Năstase.

Năstase a evidențiat în mod special modificarea articolului 17, care a fost schimbat pentru a permite unui fost vicepreședinte al PAS, Sergiu Litvinenco, să candideze pentru funcția de procuror general.

"La un moment dat, au ajuns să modifice art. 17, astfel încît să poată candida la funcția de procuror general un fost vicepreședinte al PAS, vorbim despre Sergiu Litvinenco, adică să modifice un articol care face incompatibilă participarea la concursul pentru funcția de procuror general a unei persoane care a fost în ultima perioadă de timp, trei ani de zile, membru de partid. Au pornit procesul, este adevărat, fără a face discuții publice, și în momentul în care s-a aflat că la un anumit moment ar putea participa și Andrei Năstase, s-a oprit procesul. Acesta este adevărul. Sigur că da, s-au acoperit cu ideea că acest lucru este mai puțin agreat de partenerii externi. Cunosc despre aceste lucruri din surse mai mult decît sigure, " a mai adăugat Năstase.


Noi.md amintește, primul concurs pentru funcția de procuror general a fost anulat la cîteva zile după proba interviu și anunțarea cîștigătorului. Decizia a fost luată după ce s-a constatat că membra CSP, Olesea Vîrlan, a acordat un punctaj nejustificat unuia dintre pretendenți. Din acest motiv concursul a fost anulat, iar la cîteva zile distanță Vîrlan și-a anunțat demisia.

În cadrul celui de-al doilea concurs, trei din cei patru candidați la funcția de procuror general au trecut în următoarea etapă a concursului repetat. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a stabilit proba interviului pentru data de 30 mai.

După ce au verificat dosarele candidaților, membrii CSP au decis în ședința de vineri, 24 mai, să-i admită în următoarea etapă a concursului pe Ion Munteanu (procuror general interimar), Octavian Iachimovschi (adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție) și Alexandru Cernei (procuror la Procuratura Anticorupție).

25
0
0
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?