Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Anatol Plugaru: "Doamnă Președinte, înapoiați Ordinul lui Macron!"

16 mar. 08:30   Politică
5617 0

Anatol Plugaru, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, fost președinte al KGB-ului și ex-ministru al Securității Naționale, a comentat ultimile evenimente referitoare la politica externă a președintei Maia Sandu.

Plugaru și-a exprimat îngrijorarea privind legăturile diplomatice și decorările reciproce între Maia Sandu și omologul său francez, Emmanuel Macron, suspectînd implicarea Moldovei în conflictele internaționale, în special în contextul războiului din Ucraina.

Totodată, el crede că această colaborare ar putea atrage atenția negativă a Rusiei, transformînd astfel Republica Moldova într-o țintă a forțelor armate rusești. Anatol Plugaru este de părerea că șefa statului ar acționa în interes personal și nu în cel al națiunii.

"Doamna Sandu comite această crimă împotriva moldovenilor în mod conștient, intenționat, din interese personale și anume pentru a ne implica în război! Ca prin această metodă să aducă în țară trupe străine – pentru a-și prelungi ”domnia”, evident... Sînt convins de acest lucru pentru că nu îmi imaginez să ajungi în fruntea statului și să nu-ți dai seama că Rusia, ca răspuns, ne va pedepsi pe măsură."

În plus, el reamintește evenimentele din 1992, cînd forțele ucrainene au fost implicate în conflictul din Transnistria, subliniind astfel complicațiile istorice dintre Moldova, Ucraina și Rusia.


Anatol Plugaru a făcut apel la președintă să respecte neutralitatea țării, conform Constituției Republicii Moldova, și să evite implicarea în conflicte externe.Criticile sale față de Maia Sandu sînt însoțite de un apel emoțional, subliniind potențialul pericol pentru poporul moldovean în cazul unei implicări mai active în situația din Ucraina.

"În decembrie 2022, întruniți de asociația obștească ”Republica”, noi, cîteva zeci de deputați, miniștri, ambasadori, judecători de la înalte curți, colonei, generali, printre care și 2 ex-președinți ai Republica Moldova, am lămurit situația și pericolul care ne paște în caz că ne abatem de la neutralitate. Am rugat-o public pe Maia Sandu să fie atentă, să nu ne bage în război. Legea noastră fundamentală nu numai că permite așa ceva – dar te obligă chiar anume așa să procedezi, anume pentru asemenea situații am adoptat-o noi cîndva", spune Plugaru.

Amintim, în cadrul unei vizite de lucru în Franța, președintele Maia Sansu i-a conferit omologului său francez, Emmanuel Macron, cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii”. Un decret, în acest sens, a fost semnat în data de 4 martie 2024. În același timp, Președintele Macron i-a acordat șefei statului Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție a statului francez.

În cadrul vizitei la Paris, preşedintă, Maia Sandu, a fost primită la Palatul Elysee pentru a încheia un acord de apărare între cele două state.

În timpul conferinței de presă, Macron a anunțat despre deschiderea la Chișinău a unei misiuni permanente de apărare, aceasta fiind doar prima etapă a consolidării comune dintre cele două state.

„Deschiderea unei misiuni permanente de apărare la Chișinău în următoarele luni ne va permite, de asemenea, să lucrăm mai eficient pentru a ne consolida cooperarea în ceea ce privește educația, formarea și interoperabilitatea forțelor noastre armate. (...) Bilateral, vom contribui la acest efort colectiv de consolidare a suveranității și securității statului dumneavoastră ”, a declarat Macron.

73
2
1
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?