Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Analiza legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor este gata

1 noi. 2018,, 07:31   Politică
4451 0

Pe 31 octombrie a expirat termenul la care urma să fie prezentată analiza legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi din Chișinău.

Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități urma să vină cu concluzii și propuneri, inclusiv de perfecționare a cadrului normativ relevant în vederea asigurării integrității procesului electoral și consolidării drepturilor electorale ale cetățenilor Republicii Moldova.

Vicepreședintele Comisiei, Anatolie Zagorodnîi, a declarat pentru IPN că termenele stabilite au fost respectate. Astăzi raportul a fost examinat în cadrul Comisiei și acesta urma să fie prezentat Biroului permanent al Parlamentului, iar ulterior și în plenul legislativului. Nu este exclus ca acesta să fie prezentat chiar în ședința de joi. Potrivit deputatului, raportul conține constatări, concluzii și recomandări, însă nu a oferit mai multe detalii. Acesta a fost repartizat deputaților din Parlament.

O hotărîre cu privire la efectuarea analizei cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor locale din municipiul Chișinău a fost adoptată în Parlament pe 12 iulie. Atunci, deputații din opoziție au criticat proiectul, menționînd că acesta este un mod de a arunca praf în ochi atît cetățenilor, cît și partenerilor de dezvoltare.

Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, a luat, pe 19 iunie, decizia de a nu valida rezultatele alegerilor locale noi din Chișinău. În partea motivată a hotărîrii se menționează că atît Andrei Năstase, cît și contracandidatul său, Ion Ceban, au făcut agitație electorală în ziua alegerilor, acțiune inadmisibilă potrivit Codului Electoral. Ambii candidați, prin intermediul live-urilor pe rețelele de socializare au îndemnat alegătorii să iasă la vot. Chiar dacă nu au menționat cu cine anume să voteze, instanța a decis că aceste acțiuni au avut un impact semnificativ asupra opțiunii alegătorului. Atît Curtea de Apel Chișinău, cît și Curtea Supremă de Justiție, au menținut hotărîrea primei instanțe. Susținătorii lui Andrei Năstase au organizat mai multe acțiuni de protest.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?