Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Analiștii politici: Păcat că practicile comuniștilor sînt reproduse de o guvernare europeană

8 iul. 2022,, 14:55   Politică
3165 0

Schimbarea care a avut loc în această dimineață în conducerea Ministerului Agriculturii amintește de practicile Partidului Comuniștilor pe cînd se afla la guvernare. Societatea merită să fie informată prealabil despre remanierile care se fac în Guvern. Despre aceasta au declarat analiștii politici Igor Boțan și Anatol Țăranu, transnite agora.md.

În dimineața zilei de 8 iulie, fără un anunț prealabil, a avut loc procedura de învestire a deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Vladimir Bolea în funcția de ministru al Agriculturii. Totul din motiv că prim-ministra Natalia Gavrilița nu ar fi mulțumită de activitatea fostului ministru, Viorel Gherciu. Ultimul spune că a fost înștiințat abia dimineață că este demis din funcție, fiind luat prin surprindere. Mai mult, spune că avea planificată și o vizită de lucru în raionul Soroca, dar a anulat-o din motive evidente.

Analiștii politici Igor Boțan și Anatol Țăranu consideră că guvernarea PAS face remanieri precum și Partidul Comuniștilor, în perioada în care Vladimir Voronin era președinte, iar Vasile Tarlev, prim-ministru.

„S-au mai întîmplat în Republica Moldova astfel de demisii pe timpul lui Vladimir Voronin, cînd miniștrii nu erau anunțați. Păcat că practicile comuniștilor sînt reproduse în condițiile unei guvernări europene”, a declarat Anatol Țăranu.

„Cînd erau comuniștii la guvernare, ministrul economiei Ştefan Odagiu din spusele jurnaliștilor a aflat că este demis. De mult se aștepta că vor fi remanieri. Dar este surprinzător modul în care aceasta a avut loc”, a spus Igor Boțan.


De asemenea, Anatol Țăranu este de părere că asemenea demisie fulgerătoare nu este în spiritul unei democrații consacrate și că trebuiau să fie cel puțin dezbateri la nivel de societate sau la nivel de partid. Însă, a adăugat că politicienii din R.Moldova își permit asemenea lucruri, întrucît știu că nu vor fi taxați de cetățeni.

În acest context, Igor Boțan a declarat că societatea așteptă ca Guvernul Gavrilița să aibă un comportament previzibil și să discute cu ea. Drept urmare, analistul politic a zis că imaginea Executivului va avea de suferit, întrucît atitudinea demonstrată față de alegători și față de ministrul demis este una regretabilă.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?