Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Analişti: Maia Sandu deţine o poziţie remarcabilă pe plan extern

24 dec. 2021,, 10:46   Politică
3630 37

Criza energetică, reforma justiţiei şi lupta cu corupţia sînt provocările cărora preşedinta Maia Sandu le-a făcut faţă cu mult curaj, fapt pentru care a câştigat o poziţie remarcabilă pe plan internaţional.

Opiniile aparţin analiştilor politici şi au fost făcute în cadrul Ediţiei Speciale de la Radio Moldova, în contextul unui an de mandat în funcţia de şef de stat, transmite Noi.md cu referire la Trm.md.

Comentatorul politic, Victor Ciobanu, a declarat, în cadrul emisiunii, că realizările sînt vizibile, iar despre restanţele Maiei Sandu e prematur de vorbit.

„Curaj şi onestitate sînt cuvintele care o caracterizează pe Maia Sandu. În cele 12 luni, realizările au fost extraordinare. Cu toţii trebuie să-i oferim şi o cotă de încredere, că totuşi este la început de mandat şi sînt convins că, dacă va continua la fel, succesul va fi de partea ei. (...) Rezultatele sînt lamentabile, precum ar fi criza gazelor, reforma justiţiei, lupta contra corupţiei etc.

Era previzibil ca aşteptările faţă de actuala guvernare să fie foarte mari, dar aici trebuie să privim punctul de unde a pornit atât Maia Sandu, dar şi actualul Guvern. (...)


Acum este perioada cu cea mai mare deschidere din partea partenerilor europeni faţă de un preşedinte de ţară. Este şi primul şef de stat din Republica Moldova care se bucură de o încredere atât de mare în Occident”, a afirmat comentatorul politic, Victor Ciobanu.

Contactat telefonic, jurnalistul din România, Cristian Tudor Popescu, a comunicat că nu este uşor să faci faţă sarcinilor actuale, iar curajul de care dă dovadă şefa statului este de invidiat pentru că are de înfruntat un electorat de stânga, format din socialişti şi comunişti, care este departe de valorile democratice.

„Este o mare şansă pentru Republica Moldova, eu am fost uluit când am văzut că Maia Sandu a câştigat alegerile şi ar fi bine să fie şi preşedinte al Romîniei.

Maia Sandu are o poziţie foarte remarcabilă în raport cu occidentul, dar asta nu-i reduce problemele dificile care le are de rezolvat în ţară. Am fost de câteva ori în Republica Moldova şi am simţit boarea bolşevismului care nu a dispărut. Are de luptat foarte mult”, a menţionat jurnalistul din România, Cristian Tudor Popescu.

La 24 decembrie 2020, Maia Sandu a fost învestită în funcţie, devenind prima femeie preşedintă a Republicii Moldova, aleasă prin vot direct cu 57,75% din sufragii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?