X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Analist: Sistemul de procurori din R.Moldova trebuie demolat pur și simplu

28 mai. 2022,, 14:44 (reactualizat 29 mai. 2022,, 03:00)   Politică
12602 0

Acțiunile Procuraturii în gestionarea dosarului lui Igor Dodon sînt un sabotaj indiscret la adresa actualei guvernări, consideră analistul politic Valeriu Pașa.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Valeriu Pașa menționează că modul în care au decurs perchezițiile în ziua de 24 mai denotă faptul că grupările de procurori corupți din R.Moldova acționează în scopuri politice de discreditare a puterii.

"Dincolo de glumițe, amuzament și euforia bulei de Facebook, acțiunea Procuraturii este un sabotaj indiscret la adresa actualei guvernări. Explic mai jos de ce consider așa.

Cum am spus de multe ori, procurorii moldoveni se pricep la politică mult mai bine decît la codul penal și, mai ales, la cel de procedură penală. Aceștia petrec mult mai mult timp colectînd informație despre cum bate vîntul în politică și aranjînd jocuri de culise decît la colectarea probelor și pregătirea dosarelor pentru a fi înaintate învinuiri serios probate", se arată în comentariu.

Potrivit lui, acțiunea procurorilor în acest dosar va avea urmări politice absolut evidente - "legitimarea discursului propagandistic al opoziției precum că guvernarea a preluat controlul justiției și o folosește ca o bîtă exact cum făcea Plahotniuc".


Valeriu Pașa a mai amintit despre faptul că deși în R.Moldova se intentează dosare pe cazuri de corupție, condomnări definitive pe dosare de rezonanță lipsesc în totalitate.

"Descinderile cu efecte speciale nu sunt o raritate la procurorii moldoveni, înaintarea învinurilor - este. Iar condamnările definitive sunt rare, trebuie incluse în Cartea Roșie. Condamnările definitive și irevocabile pe cazuri importante - lipsesc cu desăvîrșire", a precizat el.

"Mă conving încă o dată că a fost aleasă o cale absolut greșită a reformei justiției. Sistemul de procurori trebuie demolat pur și simplu prin asumare politică despre care să fie în detalii informați și partenerii externi. Mai bine stăm un timp fără suficienți procurori, decît cu un cal troian care muncește de zor pentru a distruge orice speranță de construcție a statului de drept", a mai adăugat Valeriu Pașa.

14
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?