Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Analist politic: Transnistria ar putea deveni un „obstacol semnificativ” în parcursul european al R.Moldova

9 mar. 2023,, 09:30   Politică
3462 0

Transnistria, necontrolată de Chișinău, ar putea deveni un „obstacol semnificativ” în parcursul european al Republicii Moldova.

O spune analistul politic, Anatol Țăranu, potrivit căruia, deși există precedente cînd unele țări au intrat în UE cu conflicte teritoriale nerezolvate, ar fi mai bine ca Moldova să adere la UE „ca țară unică”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 8 martie a emisiunii „Alternativa” de la TV8.

„Conflictul nerezolvat creează un obstacol aproape de netrecut pentru aderarea Moldovei la UE, în integritatea sa teritorială. Pînă în prezent, nu există un răspuns la această întrebare. Există o „opțiune a Ciprului”, cînd o parte a Ciprului a intrat în Uniunea Europeană. Poate că această opţiune este aplicabilă Moldovei cînd malul drept intră în UE, în timp ce cel stîng rămîne în sala de aşteptare”, spune Țăranu.

Potrivit acestuia, regiunea transnistreană este astăzi dependentă economic în proporție de 90% de Republica Moldova și autoritățile pot folosi această pîrghie pentru a ajunge la o opțiune de reglementare politică. Dar, pe de altă parte, malul drept depinde de stînga. Energia electrică e cumpărată din regiunea transnistreană și nu ar exista practic nimic care să înlocuiască această sursă.

„Dacă societatea moldovenească ar fi monolitică, dacă aici nu ar exista această împărțire pe linii civilizaționale, am fi în mare măsură pregătiți să rezolvăm problema transnistreană în această etapă. Dar starea societății ne slăbește foarte mult pe noi, poziția noastră. Și nu ne permite să luăm măsuri decisive pentru reglementarea transnistreană”, a conchis Țăranu.

5
2
1
0
22

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?