Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Analist politic: Niciodată nu cîștigă cine strigă mai tare

28 sep. 2020,, 07:40   Politică
3356 1

Isteria creată în jurul potențialelor fraudări ale alegerilor prezidențiale este o metodă greșită, atîta timp cît acestea sînt monitorizate de experți internaționali. Cel puțin aceasta este opinia analistului politic Dionis Cenusa, scrie unimedia.info

„Exteriorizarea isteriei în jurul fraudării alegerilor nu are sens, deoarece discreditează procesul, în urma căruia, de altfel, ar putea cîștigă altcineva decît Igor Dodon. Opinia lui Andrei Năstase despre beneficiul unor acțiuni concrete acasă pentru prevenirea unor eventuale falsificări, inclusiv prin adoptarea deciziilor la CEC, are mult sens. În privința comunicării pe plan extern despre RISCURILE de falsificare a alegerilor trebuie sa se tina cont de cîteva aspecte”, a punctat expertul. Cenusa spune că UE, ambasadele statelor UE, SUA, etc., au personal care monitorizează situația și comunică cu toate părțile, inclusiv cu opoziția. Conform cutumelor diplomatice, informația despre pregătirile de alegeri este transmisa către capitalele tarilor cu ambasade acreditate la Chișinău.

„Credibilitatea societății civile din Moldova care monitorizează alegerile este net superioară celei deținute de partidele politice, care au tendința populistă de a panica opinia publică, exagera sau generaliza, și chiar de a dezinforma. Devierile trebuie colectate și raportate în mod echilibrat pentru a fi credibile și respectiv utile în cazul contestării rezultatelor alegerilor.

Niciodată nu cîștigă cine strigă mai tare, ci acel care își pregătește fiecare pas și calculează costurile pentru fiecare decizie adoptată”, spune acesta. Analistul punctează că atenția trebuie focusată pe asigurarea observatorilor naționali la toate secțiile de votare din țară, supravegherea CCA și CEC, semnalizarea cazurilor dubioase legate de rapoartele financiare electorale și acoperirea mediatică, dar și ceea ce face biserica și angajații din sectorul public. Amintim că cinci candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova au semnat o scrisoare adresată comunităţii internaţionale, prin care îşi exprimă îngrijorarea şi sesizează partenerii externi despre tentativele de fraudare a alegerilor de către Igor Dodon şi PSRM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?