X 
Preşedintele stiri: 3603

Analist, despre vizita Maiei Sandu la Kyiv: ”Ce facem cu problemele nerezolvate?”

13 ian. 2021,, 03:03   Politică
8661 17

Exprimarea intenției de a construi un parteneriat strategic între R.Moldova și Ucraina este un lucru salutabil, dar ce facem cu problemele concrete dintre cele două state care rămîn nesoluționate de zeci de ani, se întreabă ex-ambasadorul Republicii Moldova în China, diplomatul, profesorul universitar, Victor Borșevici.

Într-un comentariu oferi portalului Noi.md, Borșevici a salutat bunele intenții exprimate de președinții celor două state în cadrul vizitei Maiei Sandu la Kyiv, dar a precizat că se aștepta la stabilirea unor pași concreți pentru rezolvarea problemelor, principala fiind problema Nistrului. Nu s-a ajuns la un numitor comun în această chestiune critică, afirmă el.

„Una e să faci niște declarații standard, e clar lucru cu vecinii, ba chiar cu toate statele, trebuie să avem relații de bună înțelegere. Este axioma diplomației. Cu vecinii n-ar fi rău să avem un parteneriat strategic, dacă avem în vedere dezvoltarea relațiilor economice, culturale și de alt gen. Altceva că e noi cu Ucraina avem probleme nerezolvate, ele sînt foarte serioase. Una dinte cele mai dureroase este problema Nistrului, care e principalul rezevor de apă potabilă al Moldovei. Aici apar problemele: ce facem cu rîul acesta comun? Se cere a fi gestionată problema de ambele părți, dar nu am auzit să fie pusă în discuție”, a remarcat Borșevici.

„Dacă facem niște mișcări de ochii lumii, dar de rezolvat ceva concret nu, atunci care e rostul. Sigur într-o convorbire nu le poți rezolva pe toate, dar de pus niște temelii, începutul unei rute de a le rezolva, se putea cred”, a mai adăugat el.

Totodată, Victor Borșevici s-a referit la problema deznaționalizării minorităților etnice din Ucraina, inclusiv a moldovenilor. Soarta comunității moldovenilor din Ucraina rămîne incertă, în contextul legilor adoptatea ultimii ani de partea ucraineană, însă Chișinăul nu au exprimat o poziție la acest subiect.


„În Ucraina au fost adoptate legi care nu au fost bine privite de europeni și care vizează minioritățile naționale. Îngrădirea predării în școli în limba maternă a minorităților. Este vorba de deznaționalizarea moldovenilor din Bucovina. Este un lucru foarte sever, inacceptabil. Ungurii s-au revoltat, Bruxelles-ul a criticat, dar noi tăcem. Moldovenii dispar, satele moldovenești dispar. Acest subiect nu a fost discutat, ea trebuie cumva ridicată”, a explicat Borșevici.

O altă problemă care rămîne suspendată este cea frontierelor, spune analistul. „Avem multe înca de făcut. Vizita de astăzi era un prilej foarte bun de a discuta acest subiect”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий