Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Analist, despre sesizarea Maiei Sandu în privința lui Stoianoglo: „Are menirea de a distrage atenția”

5 noi. 2021,, 12:45   Politică
4334 4

Solicitarea președintelui Maia Sandu către Consiliul Superior al Procurorilor cu privire la evaluarea activității procurorului general Alexandr Stoianoglo ridică mai multe semne de întrebare, consideră analistul politic Dionis Cenușă.

Analistul nu exclude că revenirea la chestiunea înlăturării lui Stoianoglo are menirea de a distrage atenția de la problema majorării tarifelor la gazele naturale. Totodată, Cenușă consideră că guvernarea urmărește să-l demită pe Stoianoglo înainte ca reprezentanții Comisiei de la Veneția să dea o apreciere modificărilor la Legea procuraturii.

„1. Toți știu că facturile pentru gaz se vor scumpi, în baza contractului semnat de Ministrul Spînu. De aceea, demersul Președintelui Sandu ar putea avea menirea de a distrage atenția. Deci, au rezolvat problema cu securitatea energetică (ton ironic) și acum vor să revină la înlăturarea lui Stoianoglo. Au nevoie de un “succes” simbolic că sa acopere alte probleme pînă la sfîrșitul anului. Nu m-ar mira dacă vor include acest lucru în felicitarea de Anul Nou (din nou ironic).

2. Cei de la guvernare, adică majoritatea PAS, se pare că vor să-l dea afară pe Stoianoglo înainte ca Comisia de la Veneția să vină că un aviz (probabil critic) pe marginea legii procuraturii, modificată în grabă de PAS în august. Deci, Președinte Sandu își ajută aliații politici să obțină un “fait accompli” (lucru realizat) în baza legii existente, înainte ca să fie publicat avizul Comisiei de la Veneția. Astfel, scoaterea din funcție a lui Stoianoglo va părea mai credibilă”, se arată în comentariul lui Cenușă.

Curios este și faptul că dar demersul Președintelui Sandu de a evalua activitatea lui Stoianoglo are loc după Consiliul de Asociere cu UE, mai afirmă analistul.


„Deci, pentru a nu provoca zarvă în jurul lui Stoianoglo și a nu îi forța pe europeni să pună întrebări incomode oficialilor moldoveni aflați la Bruxelles, PAS/Sandu au amînat toată afacerea în jurul lui Stoianoglo”.

Analistul concluzionează din cele relatate că există riscul politizării Procuraturii Generale de către noua guvernare.

„Asta nu e ceea ce PAS a predicat la Bruxelles sau a promis/promite acasă”, menționează Cenușă.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?