X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Analist, despre criza energetică: Sandu este obligată să convoace Consiliul Suprem de Securitate

15 oct. 2021,, 16:30   Politică
2794 1

Securitatea energetică este direct legată de securitatea națională a țării, iar la această etapă este chiar mai importantă decît reforma justiției. O spune analistul politic Dionis Cenușă.

În opinia sa, guvernarea greșește atunci cînd adoptă o poziție categorică în raport cu Rusia, arătînd că nu este gata să facă concesii. De pe astfel de poziții, Guvernul nu va obține nimic, este de părere Cenușă.

„Chiar dacă securitatea energetică este un subiect direct legat de securitatea națională, Președintele Sandu se pare că gîndește altfel. Deja de minim două săptămîni se știe că țara se scufundă în criză energetică și asta pentru că există zero certitudine cînd sau că vom avea în general contract prelungit.

- Deputatul PAS Bolea a declarat ieri la “Cutia Neagră” că libertatea și demnitatea este mai presus decît un contract pe gaze cu Rusia la condiții dezavantajoase. Acest lucru poate fi interpretat ca nimic altceva decît că guvernarea nu face concesii (cel puțin la nivel de discurs vizavi de Rusia), iar de pe așa poziții nici Premierul Gavrilița, nici cu atît mai mult Ministrul Spînu nu va obține nimic sau foarte puțin de la Rusia. Cea din urmă este pe poziții puternice și nu va accepta un discurs inamical în privința sa din partea celor care depind de ea. Este un lucru logic și nu trebuie să uimească pe nimeni. Așa funcționează realpolitikul, pe care unele voci populiste din PAS nu vor să-l observe sau înțeleagă”, explică analistul.

Acesta mai este de părere că subiectul gazelor ar trebui discutat la ședința Consiliului Suprem de Securitate. Faptul că ignorăm problema nu înseamnă că aceasta se soluționează de la sine sau că România sau UE o va soluționa pentru noi, spune Cenușă.


„Ieri, majoritatea PAS a respins propunerea venită de la opoziție ca să o cheme să raporteze pe Premierul Gavrilița pe marginea situației din sectorul energetic. De aceea, dar și pentru că e un subiect de securitate națională, Președintele Sandu este obligată să convoace Consiliul Suprem de Securitate. Ca să evităm o agravare a situației Președinția trebuie să comunice ce soluții vede pentru a aplana criza energetică”, a mai adăugat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?