Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Amendamentele propuse de deputatul PSRM, Vasile Bolea, la proiectul de lege cu privire la ONG (DOC)

9 iun. 2020,, 14:28   Politică
3116 9

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a publicat un document care, potrivit lui, prezintă amendamentele pe care le propune Vasile Bolea la proiectul de lege cu privire la ONG.

Litvineco susține că, dacă sînt susținute aceste amendamente, legislația din domeniul ONG-urilor din Republica Moldova va fi mai restrictivă și mai dură decît cea din Rusia, Azerbaijan sau Belarus, transmite tv8.md.

Litvinenco a explicat fiecare amendament pe rînd, după cum urmează:

1) Se introduc de facto interdicții absolute de a comenta/promova politici publice. Asta s-ar numi ”lobby politic” și, respectiv, este interzisă. De exemplu, un ONG din domeniul protecției mediului nu poate critica un proiect de lege care este împotriva mediului ambiant. Sau un ONG din domeniul sănătății nu poate critica un proiect de lege care promovează fumatul. Dacă o fac, e ”lobby politic” și acest lucru este interzis.

2) Se instituie un control al statului asupra veniturilor. Acest lucru este contrar principiilor democratice conform Raportului privind finanțarea asociațiilor, adoptat de Comisia de la Veneția în cea de-a 118-a sesiune plenară (Veneția, 15-16 martie 2019).


3) Se interzice monitorizarea alegerilor și a campaniilor de către ONG-uri.

4) Se lărgește aria de activități care pot fi prestate de ONG-urile create de partide acestor partide. Nu doar legat de consolidarea capacității organizaționale.

5) Se exclude interdicția conținută în proiect de a face agitație electorala. Adică nu mai este interzisă expres agitația electorala de către ONG-uri, inclusiv fundații.

6) Se exclude posibilitatea/dreptul ONG-urilor de a se expune pe marginea programelor partidelor si candidaților în alegeri.

Potrivit lui Litvinenco, nici un amendament nu poate fi susținut și acceptat.

Precizăm că astăzi, șeful statului a anunțat că s-a ajuns la un consens și legea ONG-urilor va putea fi votată, dacă deputații vor susține noile amendamente.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?