Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Ambasadorul UE : Uniunea Europeană nu face nicio încercare să transforme Moldova într-o a doua Ucraină

17 iun. 2022,, 20:59   Politică
3137 0

„UE nu face nicio încercare să transforme RM într-o a doua Ucraină și încearcă, în același timp, să susțină RM în încercările acesteia de a deveni cea mai bună RM care poate deveni ea”. Astfel a comentat șeful diplomației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, declarațiile de ieri ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a mai spus că Moldova încearcă să obțină cît mai multe avantaje de la Rusia, sub amenințarea că altfel se va alătura Uniunii Europene, transmite unimedia.info.

„În mod normal noi nu comentăm declarațiile ministrului Afacerilor Externe al Rusiei. Cu toate acestea, voi da un răspuns foarte clar. UE nu face nicio încercare să transforme RM într-o a doua Ucraină și încearcă, în același timp, să susțină RM în încercările acesteia de a deveni cea mai bună RM care poate deveni ea. Pe de o parte, UE se expune pentru acele valori, pentru că este o organizație care se bazează pe acele valori, iar parțial aceasta se datorează voinței populației RM care a votat reprezentanții care sînt pro-reformă și pro-europeni. Din partea noastră, noi sîntem gata să susținem RM pe acest parcurs”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în țara noastră, Janis Mazeiks.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că Uniunea Europeană vrea să transforme Republica Moldova într-o „a doua Ucraina”, spunînd în același timp că Moldova încearcă să obțină cît mai multe avantaje de la Rusia, sub amenințarea că altfel se va alătura Uniunii Europene.

Și președinta Maia Sandu a venit cu o reacție la acuzațiile ministrului rus de Externe. „Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată. Am tot vorbit aici despre faptul că ne dorim acest lucru demult, am anunțat asta de mulți ani, am făcut niște angajamente să depunem cererea de aderare la Uniunea Europeană. Da, nu ne-am imaginat că o să se întîmple acest lucru în așa context, dar astea sînt lucruri separate. Contractul cu Gazprom, noi ne achităm consumul și apropo plătim sume foarte mari, deci absolut nu există nicio treabă. sînt și state membre UE care au contracte cu Gazprom, deci nu este nicio legătură aici. Republica Moldova este o țară independentă, suverană”, a declarat Maia Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?