Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova: „De ieri lumea se află într-o altă realitate”

22 feb. 2022,, 16:30   Politică
2570 6

De ieri, lumea se află într-o altă realitate. Astfel a comentat Marko Șevcenko, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, decizia Kremlinului de a recunoaște „independența” republicilor secesioniste din estul Ucrainei și de a-și consolida oficial prezența militară acolo.

„Începînd de ieri, binecunoscuta memă «Их там нет» nu mai este valabilă, întrucît Rusia a decis în mod oficial să introducă armata în regiunile temporar ocupate din estul Ucrainei. Pînă acum această ocupare a fost hibridă, nedeclarată în mod oficial de Kremlin”, a declarat ambasadorul în cadrul unei dezbateri IPN la acest subiect.

„Acum această nouă realitate este analizată și la Kiev, și în capitalele occidentale. Noaptea trecută președintele Ucrainei, dl Zelenski, s-a adresat către ucraineni cu un mesaj în care a subliniat că Ucraina nu recunoaște această decizie făcută publică de către Rusia. Ucraina consideră că aceasta este o încălcare gravă a suveranității și integrității teritoriale a țării noastre”, a relevat diplomatul.

„Desigur, nu toate detaliile ne sînt cunoscute în acest moment. Nu știm deocamdată ce se va întîmpla în Duma de Stat și în Consiliul Federației Ruse, unde astăzi vor fi examinate și supuse votului documentele privind recunoașterea așa-ziselor republici populare Donețk și Luhansk. Nu știm deocamdată în ce frontiere sînt recunoscute de către Rusia. Pentru că unii spun că (granița va trece) pe frontiere de facto, sau cum i se mai spune, pe liniile de contact, alții spun că aceste așa-zise republici vor fi recunoscute în frontierele lor declarate, asta înseamnă inclusiv (teritorii) ce nu sînt sub ocupație rusească”, a spus Marko Șevcenko, adăugînd că la Kiev toate aceste evoluții sînt urmărite cu foarte mare atenție pentru elaborarea unui plan de acțiuni corespunzător.

Cu toată gravitatea sa, acest scenariu a fost de așteptat, crede directorul Institutului directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc. „Acum pentru Ucraina se deschid noi posibilități pentru a-și reseta dezvoltarea. Este clar, Ucraina nu poate să-și întoarcă pe cale armată cele două teritorii. Ucraina este deja dezlegată de îndeplinirea înțelegerilor de la Minsk, în special cele ce vizează alegeri locale, reforma constituțională, extinderea spațiului economic și social. Ucraina trebuie acum să-și păstreze calmul și să nu se lase provocată, pentru că altfel riscă să se lase antrenată într-un război de amploare”, spune Victor Juc. Potrivit lui, atacurile hibride, în special asupra potențialului economic al țării, deja au făcut Ucrainei un rău mai mare decît o potențială invazie militară.

Ceea ce întîmplă acum în Ucraina este scenariul Abhaziei și Osetiei de Sud în derulare, a comentat politologul Dionis Cenușa. „Urmează ani grei de negociere între Kiev și regiunile separatiste. Dar, ca și în cazul regiunilor separatiste georgiene, cred că Rusiei nu îi va reuși să obțină foarte multe din acest act de recunoaștere”, a opinat el, sugerînd că niciun alt stat „solid” nu se va alătura deciziei.

Dezbaterea intitulată „Solicitările Ucrainei către Occident vs. scenariile Moscovei” este ediția a 225-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, un proiect implementat de IPN cu susținerea Fundației Hanns Seidel.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?