Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Ambasadorul Kazahstanului în Moldova: Țara trece printr-o reformă a sistemului politic

8 oct. 2022,, 12:00   Politică
2306 0

Cum este Kazahstanul în perioada post-Nazarbayev? Ce s-a schimbat în politica internă și în politica externă? Despre aceasta, Almat Aidarbekov, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Kazahstanului în Moldova, a vorbit pentru Noi.md.

Potrivit diplomatului, după binecunoscutele evenimente din luna ianuarie a acestui an țara trece printr-o reformă cuprinzătoare a sistemului politic „Noul Kazahstan”, care prevede transformări democratice ulterioare și modernizare politică, unde vor fi garantate statul de drept și respectarea drepturilor omului.

El a remarcat că trăsăturile reformelor politice sînt: limitarea puterilor președintelui și extinderea competențelor parlamentului, crearea unei noi instituții a Curții Constituționale, introducerea unui sistem electoral mixt cu majoritate proporțională, simplificarea procedurii de înregistrare a partidelor și consolidarea independenţei organelor electorale locale.

În același timp, se lucrează pentru a asigura independența și transparența sistemului judiciar, pentru a spori rolul instituțiilor societății civile și al mass-media. Această activitate ține cont de opiniile și propunerile personalităților publice, experților, ONG-urilor. Toate acestea formează o nouă imagine instituțională a structurii statului cu echilibru între ramurile puterii.

„Reformele în desfășurare sînt o continuare logică a dezvoltării conceptului lui K. Tokayev despre „Statul care aude”, ele asigură dezvoltarea ulterioară a statului nostru exclusiv pe principii democratice și pe baza competiției politice.


În mesajul său către poporul kazah, datat 1 septembrie a acestui an, șeful statului a inițiat un alt pachet de reforme, inclusiv introducerea unui singur mandat de 7 ani al președintelui fără drept de realegere, care creează o bază sistemică pentru prevenirea monopolizării puterii. Liderul Kazahstanului a mai propus organizarea de alegeri prezidențiale anticipate pe 20 noiembrie a acestui an pentru implementarea cu succes a reformelor cardinale și cuprinzătoare care vizează crearea unui Kazahstan Just, este necesar un nou mandat de încredere a oamenilor”, a explicat Almat Aidarbekov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?