Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Ambasadorul Japoniei în Moldova: Parteneriatul moldo-nipon are o bază solidă

11 mar. 2020,, 09:33   Politică
2902 0

„Parteneriatul moldo-nipon are o bază solidă, fondată pe asemenea valori universale, cum ar fi democrația, supremația legii, economia de piață și respectarea drepturilor omului. Fortificarea acestora ne permite să adîncim relațiile bilaterale și să ajungem la mai multe rezultate tangibile. Aș dori să-mi exprim aprecierea fața de eforturile orientate spre integrarea europeană cu speranța că Republica Moldova va continua să producă succese în această direcție”.

Astfel a apreciat relațiile moldo-nipone la etapa actuală Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova Katayama Yoshihiro în cadrul recepției oferite la Chișinău cu ocazia Zilei Naționale a Japoniei - Ziua de naștere a Maiestății Sale Împăratul Naruhito, transmite NOI.md cu referire la ipn.md.

Printre diversele forme de asistență economică pe care o oferă Japonia Republicii Moldova Ambasadorul Katayama Yoshihiro a scos în evidență susținerea agriculturii. „Îmi aduce plăcere să menționez că peste 40% din tehnică agricolă modernă folosită în Moldova a fost procurată cu granturile japoneze. Programul de securitate umană „Kusanone” la fel a devenit cunoscut în toate colțurile Moldovei – doar în 2019 am oferit peste 700,000 de dolari pentru mai multe proiecte în domeniile educației și ocrotirii sănătății”, a spus el.

Potrivit Ambasadorului, japonezii au început să prindă gustul vinurilor moldovenești: „În ceea ce privește relațiile economice, trebuie să notez că vinul a devenit exportul moldovenesc numărul unu în Japonia, ceea ce demonstrează că japonezii au început să prindă gustul vinurilor superbe din Moldova. Deși, în opinia mea, creșterea volumului comerțului este destul de modestă, sînt convins că avem un potențial mare”.

Katayama Yoshihiro a apreciat atît interesul sporit din partea potențialilor investitori din Japonia, cît și faptul că firmele japoneze, care deja au peste 5,000 de angajați în Moldova, investesc în oameni și contribuie la dezvoltarea comunităților locale. „Un exemplu demn este parteneriatul companiei Sumitomo cu Școala Profesională din Orhei pentru promovarea învățămîntului dual, care este susținut financiar și de către ambasada noastră”, a exemplificat Ambasadorul.

Potrivit lui, pentru relațiile dintre cele două țări este simbolic faptul că primul viitor satelit moldovenesc va deveni realitate în urma unui parteneriat moldo-nipon. „Cooperarea noastră culturală și științifică este la fel de bogată: organizăm împreună diverse expoziții de artă japoneză tradițională și fotografie modernă, ateliere de ikebana și kimono, proiectări de filme și festivaluri. Un proiect unic, pe care sînt foarte fericit să-l menționez este cel lansat recent de Universitatea Tehnică a Moldovei și Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială. Foarte curînd, deja în 2021, primul nanosatelit moldovenesc va fi adus la Stația Internațională Spațială pe bordul rachetei Space X. 2019 a fost un an productiv, dar eu sînt sigur că țările noastre au potențialul și mai mare pentru a crea legături mult mai strînse”, a spus șeful misiunii diplomatice nipone la Chișinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?