Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Ambasadorul european: „UE înțelege de ce R. Moldova nu a impus Rusiei sancțiuni”

8 apr. 2022,, 11:00   Politică
2804 0

Ambasadorul european Janis Mažeiks spune că Uniunea Europeană și-ar fi dorit o aliniere „mai pronunțată” a Republicii Moldova la sancțiunile internaționale impuse Rusiei pentru războiul din Ucraina, dar îi înțelege reticența.

Vorbind în cadrul unei emisiuni televizate, ambasadorul Mažeiks a mai spus că UE salută anunțul Chișinăului că aplică în practică sancțiunile internaționale contra Rusiei.

„Președinta Sandu a menționat, luni, că Moldova nu va fi utilizată pentru re-exporturi din Rusia sau spre Rusia și nici sectorul bancar nu va evita sancțiunile. Acest lucru contează foarte mult, dacă vorbim de aplicarea practică a sancțiunilor”, a spus ambasadorul european.

R. Moldova a decis să nu impună și ea sancțiuni Rusiei, spunînd că puteau avea ca efect oprirea livrărilor de gaze rusești și alte consecințe pe care economia moldoveană nu le putea suporta. Dar președinta Maia Sandu a explicat într-o conferință de presă pe 4 aprilie că R. Moldova respectă regimul sancțiunilor internaționale contra Rusiei, transmite Noi.md cu referire la moldova.europalibera.org.

Vorbind despre cererea de aderare la Uniunea Europeană depusă de R. Moldova pe 4 martie după Ucraina și Georgia, Janis Mažeiks a spus că noi evoluții sînt așteptate „în săptămînile sau lunile viitoare”. „Lucrăm cu o viteză sporită,” a spus ambasadorul european.


Comisia Europeană elaborează un amplu chestionar pentru R. Moldova, iar în funcție de răspunsuri țările membre ale UE vor decide dacă îi oferă statut de țară candidată. Ambasadorul european a spus că se va evalua dacă R. Moldova îndeplinește criteriile politice, economice și legislative pentru a primi statutul de țară candidată.

Acest proces tehnic și birocratic a durat mulți ani în cazul unor țări din Balcani de vest. Dar ambasadorul Mažeiks a apreciat că momentul depunerii cererilor ucraineană, moldoveană și georgiană este „mai prielnic” datorită situației geopolitice create de agresiunea Rusiei contra Ucrainei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?