Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ambasadorul ceh: Nu poţi sta pe puntea dintre Est şi Vest, trebuie să stai pe mal

14 noi. 2018,, 16:01   Politică
2597 3

Pentru ţara noastră nu va exista posibilitatea de a acţiona reieşind din propriile interese. Zdenek Kreici, ambasadorul Republicii Cehe în Moldova, se teme că țara noastră nu-şi va putea realiza strategia de punte între Est și Vest, beneficiind de dividende din cooperarea cu ambele poluri geopolitice.

Potrivit diplomatului, Republica Cehă, de asemenea, a trăit odată cu astfel de iluzii, însă realitatea le-a făcut praf şi pulbere.

- Bineînţeles, la general, ne dorim să trăim în pace cu toată lumea. Totuşi, pentru cehi a devenit de mult timp clar care este spațiul geopolitic, la care ne-am dori să aparținem. Noi ne-am ales calea. Imediat după cel de-al doilea război mondial, cehii credeau şi ei că țara lor ar putea deveni o punte, că vor putea trăi între Est și Vest, această idee a adus cu sine perioada de renaştere din anii 60, a fost “Primăvara de la Praga” din 1968... Dar în cele din urmă am înțeles clar – nu poţi sta pe punte, oamenii merg pe ea în direcţii diferite, de aceea trebuie să stai pe mal, nu pe pod. Pe malul ales corect. Noi ne-am ales calea, sîntem membri ai alianței euro-atlantice și credem că împreună putem obține mai mult.

Nu vreau să vin cu sfaturi pentru moldovenii, cunosc situația dificilă de aici. Acest lucru trebuie să fie decis doar de cetățeni. Eu doar v-am spus despre experiența cehă. Pentru o țară mică este periculos să se afle în zona gri, sînt necesare garanții puternice ", a declarat Kreici, citat de IPN.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?