Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Ambasador: Alegerile sînt un test important pentru evaluarea stării de democrație

22 ian. 2019,, 14:10   Politică
2057 1

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, consideră că alegerile parlamentare vor reprezenta un test extraordinar de important pentru evaluarea stării de democrație în Republica Moldova.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ambasadorul a spus că aceasta este important, pentru că, după cum se știe, în Memorandumul despre asistența macrofinanciară au fost introduse precondiții politice și acestea au fost introduse exact după nerespectarea recomandărilor instituțiilor internaționale pentru schimbarea sistemului electoral. Respectiv, este foarte important ca procesul electoral să se desfășoare cu respectarea deplină a standardelor necesare, transmite IPN.

„Din punctul de vedere al Uniunii Europene, a fost exprimată de mai multe ori importanța alegerilor parlamentare din februarie, care trebuie să aibă loc în mod transparent, inclusiv credibil, ca să putem să constatăm că alegerile au fost libere, cinstite și credibile. Asta înseamnă că și în perioada dinainte de alegeri trebuie să fie respectate toate standardele care țin de procesul electoral. Candidații trebuie să aibă posibilitate să se înregistreze și să participe în procesul electoral în mod egal, inclusiv în ceea ce privește accesul la mass-media”, a notat ambasadorul.

Potrivit lui, procesul de votare trebuie să fie și el credibil și trebuie să existe și monitorizare, care va fi și din partea partenerilor internaționali, dar și din partea observatorilor naționali. De asemenea, este important ca și după alegeri să fie respectate regulile și cei care sînt aleși să aibă posibilitate de a-și prelua mandatele cît mai repede.

Peter Michalko a menționat că și societatea civilă este importantă în procesul electoral. „Și pentru că și eu personal am văzut mai multe alegeri în Republica Moldova, știu că cetățenii într-adevăr simt această importanță și simt și importanța pentru credibilitatea procesului de alegeri, care este legată cu observarea la nivel național de către participanții din partea societății civile”, a menționat ambasadorul.

Peter Michalko a mai spus că existența presei independente și libere este o prioritate și pentru Uniunea Europeană și pentru alți parteneri internaționali. Și în timpul procesului electoral există reguli care trebuie să fie respectate, inclusiv în ceea ce privește accesul egal al candidaților la mass-media. Pentru aceasta există instituțiile independente, care trebuie să monitorizeze respectarea acestor reguli.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?