X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Ambasada Rusiei reacționează după ce Țîcu a declarat că memorialul Eternitate este un "monument al minciunii"

5 mai. 2021,, 20:24   Politică
3956 2

Declarațiile lui Octavian Țîcu a stîrnit reacții dure din partea reprezentanților Ambasadei Rusiei la Chișinău. Aceștia și-au exprimat convingerea că în Republica Moldova „nu va renaște nazismul”.

Reacția vine după ce deputatul, într-o intervenție live pe facebook, a declarat că memorialul „Eternitate”, care a intrat în reparație în perioadă de criză, este „un monument al minciunii”.

Într-un live pe facebook, aflându-se la complexul memorial „Eternitate”, Octavian Țîcu se arată indignat de faptul că sînt investiți bani în repararea monumentului, într-un an pandemic și declară că „trebuie să existe reconciliere istorică” față de toate victimele celui de-al doilea Război Mondial.

„Dacă nu sînt bani pentru alegeri, pentru ce să refaci un monument al minciunii, un monument care nu reprezintă esența istoriei noastre. Am spus de mai multe ori că, în privința datei de 9 mai trebuie să existe o reconciliere istorică, în care fiecare căzut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, că este rus, că este ucrainean, belarus, român, german, ungur, să fie toți într-o idee de reconciliere istorică și să aibă parte de un tratament egal al monumentelor. Parcă sîntem la moaștele sfîntului Iosif Stalin, în care an de an, alegătorii socialiștilor sînt resuscitați în refacerea acestei mitologii de tip sovietic”, a spus Țîcu.

Reprezentanții ambasadei au venit astăzi cu un comentariu prin care și-au exprimat convingerea că „în Republica Moldova” nu va renaște nazismul.


„Din păcate, în ajunul sărbătorii sacre de Ziua Victoriei, care a marcat triumful forțelor progresiste ale omenirii asupra nazismului, moștenitorii celor înfrânți, o minoritate din Republica Moldova, glumesc pe seama memoriei sacre a învingătorilor. Declarațiile șoviniste ale reprezentanților individuali ai clasei politice locale provoacă respingere aspră și ostilitate în rândul forțelor sănătoase ale societății moldovenești. Împărtășim și susținem pe deplin o astfel de evaluare adecvată. Să reamintim: agresorii fasciști au ucis și torturat mii de moldoveni inocenți, ruși, ucraineni, romi, bulgari, găgăuzi, evrei și polonezi. Prin urmare, glorificarea valorilor călăilor lui Hitler este nefirească și urâtă, iar în mai multe țări este incriminată. Credem că renașterea nazismului pe pământul moldovenesc nu se va întâmpla”, au scris reprezentanții ambasadei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?