Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Alexei Polișciuk: "Moldova a început să reducă treptat legăturile cu Rusia"

21 apr. 2022,, 17:00   Politică
3389 0

După ce forțele pro-europene au ajuns la putere în 2020-2021, Moldova a început treptat să reducă legăturile cu Rusia, CSI și EAEU, unde are statut de observator.

Despre acest lucru a declarat directorul celui de-al doilea departament CSI al Ministerului rus de Externe, Alexei Polișciuk, într-un interviu exclusiv pentru TASS.

El a menționat că acum Parlamentul Republicii Moldova adoptă inițiative care încalcă interesele cetățenilor care pledează pentru dezvoltarea relațiilor cu Rusia, iar cea mai recentă dintre acestea este interzicerea panglicii Sf. Gheorghe.

Alexei Polișciuk a menționat că Moscova urmărește îndeaproape procesele de integrare europeană a Moldovei și Ucrainei.

"Ambele țări au acorduri de asociere cu UE, participă la Parteneriatul Estic și împreună cu Georgia s-au unit în așa-numitul "Trio asociat" al liderilor Integrării Europene. La sfîrșitul lunii februarie - începutul lunii martie, ele au depus cereri oficiale pentru obținerea statutului de candidat la UE și au primit chestionare de la Bruxelles. A doua zi, Kievul a transmis deja răspunsurile. Cu toate acestea, ne amintim bine că în 2013-2014 anume Acordul dintre Ucraina și UE, semnarea căruia guvernul țării l-a amânat apoi pentru a face față consecințelor pentru relațiile comercial-economice cu Rusia și alte țări CSI, a devenit declanșatorul evenimentelor de pe Maidan. Acestea, la rîndul lor, au dus la o lovitură de stat neconstituțională, la un război civil în Donbass și la situația pe care o avem astăzi", a declarat directorul celui de-al doilea departament CSI al Ministerului rus de Externe.


Potrivit lui, și Moscova monitorizează ceea ce se întîmplă în Uniunea Europeană, care dezvoltă o componentă militară și se trece de la o uniune economică la o uniune militaro-politică.

"Apropo, punctul 7 al articolului 42 din Tratatul UE este identic cu articolul 5 din tratatul NATO de la Washington și prevede asistență reciprocă în caz de agresiune armată "prin toate mijloacele disponibile”. Nu putem ignora acest lucru, inclusiv, în timpul negocierilor cu Ucraina. De asemenea, reamintim întotdeauna despree statutul neutru al Republicii Moldova, consacrat în constituția sa", a spus Alexei Polișciuk.

8
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?