X 
Preşedintele stiri: 4157

Alexandru Muravschi: "Referendumul este o perdea de fum"

15 iul. 19:30   Politică
4995 1

Cetățenii Republicii Moldova nu ar trebui să boicoteze viitorul referendum constituțional, care va avea loc pe 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, ci mai degrabă să participe la el și să voteze împotrivă, deoarece plebiscitul în sine este o perdea de fum pentru asigurarea unui al doilea mandat pentru președinta Maia Sandu, iar eventualul eșec al referendumului cu întrebarea în formularea actuală nu va avea niciun impact asupra procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

O astfel de opinie a exprimat expertul independent, fostul viceprim-ministru, fostul ministru al Economiei Republicii Moldova, Alexandru Muravschi, relatează Noi.md

El a menționat că, dacă referendumul s-ar fi desfășurat diferit față de limita de participare de 50% și dacă ar fi fost organizat nu în ziua alegerilor prezidențiale, atunci ar fi putut fi desfășurată o campanie de boicot, mai ales că a mai existat o astfel de practică, iar la unul dintre referendumuri participarea a fost de numai 10%, iar referendumul a eșuat atunci.

Totuși, acum situația este diferită și toată lumea va merge la alegerile prezidențiale și este greu să explici populației obișnuite ce să facă cu buletinele de vot, dacă să ia sau nu un buletin de vot pentru referendum, ce să facă cu el, cum să răspundă, unde să semneze și așa mai departe.
"Dar așa, omul vine la alegerile prezidențiale, a luat două hîrtii, a intrat în cabina de vot și gata. Deci, cel mai simplu, desigur, este să le spunem să voteze împotrivă", a declarat Alexanderu Muravschi.

El a atras atenția asupra faptului că, potrivit multor experți, actualul referendum este într-adevăr o perdea de fum, deoarece scopul principal este de a asigura un al doilea mandat pentru președintele Maia Sandu, al cărei rating scade foarte mult, și este necesar să i se asigure un al doilea mandat cu orice preț. Toate structurile și, în primul rînd, structurile europene lucrează în această direcție.


Expertul independent, fostul viceprim-ministru, fostul ministru al Economiei Republicii Moldova a subliniat că rezultatul referendumului în sine nu va avea absolut niciun impact asupra procesului de integrare europeană, avînd în vedere că întrebarea propusă anterior pentru referendum a fost modificată.

Alexandru Muravschi și-a amintit că în prima redacție, întrebarea era foarte simplă: "Susțineți integrarea europeană?". Atunci se mai putea vorbi despre boicot, despre faptul că acesta va lovi în Sandu și oamenii sînt împotriva integrării europene.

"Iar acum totul este foarte voalat: "Susțineți modificarea Constituției?". Și aici apare întrebarea. Căci, toată campania electorală a partidului de guvernămînt nu vorbește astăzi despre Constituție. Ei spun: "Sînteți pentru integrarea europeană sau împotrivă?" Adică, a avut loc o înlocuire elementară a noțiunilor. Dar în cazul în care rezultatul referendumului va fi negativ, adică majoritatea va spune nu, partidul de guvernămînt va ieși foarte calm și va spune: "Ei bine, ce s-a schimbat? amenii s-au pronunțat împotriva modificării Constituției. Ei nu au spus "nu" integrării europene, iar trenul va continua să meargă în aceeași direcție", a spus el.

Fostul viceprim-ministru și ex-ministru al Economiei al Republicii Moldova a atras atenția asupra faptului că procesul de integrare europeană depinde de doi factori. Primul factor este decisiv astăzi și este vorba despre situația geopolitică, situația din jurul Ucrainei, iar al doilea factor este un pic mai mic și a trecut acum pe planul doi. Acesta este rezultatul negocierilor.

Alexandru Muravschi a mai precizat că, dacă scopul principal al opoziției sînt alegerile prezidențiale, campania lor ar trebui să se axeze pe acest lucru, pe prezentarea rezultatelor negative ale guvernării Maiei Sandu.

"Și referendumul va trece și toată lumea va uita de el, indiferent dacă vor vota "împotrivă" sau "pentru". Dacă Sandu va cîștiga alegerile prezidențiale, procesul de integrare europeană va continua indiferent de referendum", a spus el.

Totodată, fostul viceprim-ministru și ex-ministru al Economiei al Republicii Moldova a declarat că în privința modificării Constituției există un pericol și, în opinia sa, deputații ar putea folosi încă o încercare de a apela la Curtea Constituțională.

"Pentru că, din punctul meu de vedere, această formulare a articolelor, cade sub incidența articolului 141 din Constituție privind suveranitatea, pentru că, de fapt, reiese că astfel de articole, care dau dreptul de supremație documentelor Uniunii Europene, nu numai constitutive, dar și ulterioare, și pot fi adoptate ca legi organice, spune că, chiar dacă în aceste documente constitutive există niște prevederi, și ele vor exista, care contravin Constituției Republicii Moldova, ele intră în vigoare automat, ca lege organică. Adică, se încalcă principiul și regulile de modificare a Constituției, unde sînt necesare 2/3 din voturile deputaților. Iar Constituția Republicii Moldova este unul dintre cele mai importante instrumente ale suveranității", a subliniat Alexandru Muravschi.

Potrivit acestuia, acordarea dreptului de a modifica Constituția prin votul majorității simple a deputaților este, de fapt, o încălcare a articolului 141, care spune că în cazul schimbării suveranității și așa mai departe este necesar deja un alt mecanism.

"Și să aducem sub acest mecanism. Da, este greu de spus că va funcționa. Dar trebuie de încercat, cel puțin de clarificat ce înseamnă aceste articole. Căci, pînă în prezent, o singură dată am văzut în presă această formulare a acestor articole, dar în rest toată lumea vorbește doar despre integrarea europeană", a declarat fostul viceprim-ministru și fost ministru al Economiei al Republicii Moldova.

80
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав