X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Alexandru Jizdan, pus sub învinuire în dosarul Petic

20 ian. 2023,, 15:47   Politică
2488 0

Ex-ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a fost pus sub învinuire în dosarul Petic. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de către Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al PCCOCS.

„Da, este învinuit pe acest dosar și nu are măsură aplicată”, ne-a spus acesta.

În dimineața zilei de miercuri, 29 iunie 2022, procurorii au descins cu percheziții la fostul ministru al Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, suspectat de îmbogățire ilicită și fals în declarații.

Alexandru Jizdan a obţinut anul trecut 1.500.000 de lei după ce a vândut un imobil unei persoane fizice. Fostul funcţionar nu a raportat niciodată vreun bun la acest preţ.

Gheorghe Petic a fost reținut la 12 octombrie 2018, pe numele lui fiind pornită o cauză penală pentru viol. Atunci, el declara că este vorba despre un „scenariu făcut la comanda ministrului Jizdan”.


La 16 ianuarie 2019, avocații lui Gheorghe Petic, Angela Istrati și Andrian Cojocaru, au declarat că investigarea cauzei penale a acestuia se desfășoară cu numeroase încălcări și că starea de sănătate luieste foarte gravă, iar instanța de judecată refuză să-i ofere ajutorul necesar.

În martie 2019, Gheorghe Petic a fost condamnat în prima instanță, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, în dosarul de viol. Totodată, i-a fost aplicată și o amendă de 30 de mii de lei.

La 15 iulie 2022, după ce a fost achitat în dosarul pentru viol intentat pe timpul guvernării oligarhice a fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, activistul și liderul Platformei DA din Ungheni, Gheorghe Petic a anunțat că a avut o primă ședință de împăcare cu un grup de lucru de la Ministerul Justiției condus de ministrul Sergiu Litvinenco.

Petic a anunțat că va solicita despăgubiri de 6 milioane din partea statului pentru toate suferințele îndurate și că va cere ca acest prejudiciu să fie pus pe seama a 10 persoane care au stat în spatele fabricării dosarului său.

Gheorghe Petic, acum lider al Platformei DA din Ungheni, a fost condamnat, la 20 martie 2019, la trei ani și șase luni de pușcărie cu executare într-un penitenciar de timp semi-închis și trebuia să achite o amendă de 30.000 de lei, scrie Jurnal.md într-un dosar privind o presupusă tentativă de viol al unei tinere din Ungheni.

Ulterior, pe data de 19 iulie 2019, acesta a fost eliberat, iar pe data de 3 decembrie dosarul a fost trimis la rejudecare.

Gheorghe Petic, ofițer în rezervă, a făcut anterior mai multe dezvăluiri despre contrabanda cu țigări în care ar implicați mai mulți funcționari de rang înalt. Petic a fost reținut pe data de 12 octombrie 2018, în centrul orașului Ungheni, fiind învinuit de viol.

La rândul său, Petic a menționat de nenumărate ori că acest dosar este unul politic, făcut la comandă.

La 5 octombrie 2022, șase foști și actuali angajați ai MAI, inclusiv fostul șef adjunct al SPIA, Vadim Mînzărari, au fost reținuți în urma unor percheziții și sunt suspectați de fabricarea dosarului de viol al lui Gheorghe Petic. Pentru 5 noiembrie, PCCOCS l-a citat oficial în acest dosar și pe fostul șef al poliției Gheorghe Cavcaliuc, devenit recent lider de partid, dar care se află la Londra unde a pornit o afacere.

10
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?