X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Alexandru Flenchea: "Rezolvarea conflictului transnistrean a fost pusă pe pauză, cumva tacit, de mai mulți ani" - Opinie

17 oct. 2023,, 16:30   Politică
3248 0

Epoca conflictelor înghețate se încheie, în acest sens trebuie să se acorde o atenție sporită și rezolvării conflictului înghețat din regiunea transnistreană.

O declarație în acest sens a fost făcută de ex-vicepremierul pentru reintegrare, director al Asociației „Inițiativa pentru Pace”, Alexandru Flenchea în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Securitatea țării: pericole, soluții, noutăți”, organizată de Agenția de presă IPN.

Alexandru Flenchea a făcut referință la conflictele din Caucaz, Balcani și Orientul Mijlociu, care au fost înghețate mai mulți ani, iar în ultimul timp își găsesc rezolvare. În acest sens și Republica Moldova ar trebui să ofere o atenție sporită soluționării problemei transnistrene.

„Este principala și cea mai mare amenințare la adresă securității noastre naționale. Asta nu diminuează nicicum din importanța problemelor de energetică, de mediu, de amenințări de ordin hibrid sau convenționale”, spune fostul vicepremier, menționînd că „dacă nu vrem că acest conflict să fie dezghețat după un scenariu imprevizibil, așa cum se întîmplă în alte zone, noi trebuie să dezghețăm rezolvarea acestui conflict. Pentru că trebuie să recunoaștem că rezolvarea conflictului a fost pusă pe pauză, cumva implicit și tacit de mai mulți ani”, a spus Alexandru Flenchea.

El a accentuat în mod special necesitatea de a se ține în vizor securitatea cetățenilor. „Atunci cînd vorbesc despre securitatea fiecărui om în parte, nu vorbesc doar despre drepturi și libertăți individuale, care cumva prin definiție, fără niciun fel de strategie, trebuie să fie respectate zi de zi, pur și simplu, în baza Constituției și a legislației așa cum o avem”, a declarat Alexandru Flenchea.


Potrivit lui, în cazul în care se produc orice fel de cataclisme geopolitice, naturale sau tehnogene, este afectată siguranța fiecărui om. „Viața noastră poate fi afectată de orice: de o criză energetică, de exemplu. Fiecare din noi a avut experiența asta iarna trecută, fiecare din noi cumva și-a ajustat viața. Modul de a trăi, de a-și încălzi locuința, de a economisi, cînd ne place, cînd nu ne place, asta pe bune a afectat viața fiecărui om. Din perspectiva asta trebuie privite lucrurile, pentru că, repet, statul este ceea ce sînt oamenii”, a adăugat Alexandru Flenchea.

2
0
0
3
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?