Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Alegerile parlamentare sînt total diferite de cele prezidențiale. Opinie

13 mai. 2021,, 12:45   Politică
3119 0

Aproape toți analiștii politici sînt de opinia că alegerile parlamentare din Republica Moldova sînt total diferite de alegerile prezidențiale, în special de turul doi, fapt confirmat de datele sociologilor, potrivit cărora nici un partid nu va putea obține majoritatea în Parlament. Aceasta înseamnă că, pentru a forma un guvern, la fel ca în anii precedenți, vor trebui să formeze o coaliție de guvernămînt.

Despre acest lucru a declarat pentru eNews jurnalistul Valerii Demidețki, evaluînd perspectivele dezvoltării ulterioare a evenimentelor în țară, transmite Noi.md.

El a menționat că, potrivit previziunilor sociologilor, cele mai mari fracțiuni în viitorul Parlament le vor avea Partidul PAS, care îl susține pe președintele țării, Maia Sandu, precum și Partidul Socialiștilor.

"Locurile trei și patru le vor împărți Șor și Usatîi. Șansele altora de a depăși pragul electoral sînt mici, dar campania este înainte și totul se poate schimba...", a spus jurnalistul.

El a amintit că, așa cum a glumit cu tristețe fostul președinte Petru Lucinschi, politicienii moldoveni știu să se unească doar într-un singur caz - cînd trebuie să dea jos pe cineva. Ei nu prea pot să facă acest lucru în interesul țării.


Valeriu Demidețchi a menționat că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) este atît de entuziasmat de succesul fondatoarei sale Maia Sandu în campania prezidențială, încît sînt convinși de victoria lor fără ajutorul altor pro-europeni. Ei au refuzat să re-creeze fostul bloc "ACUM" cu Partidul Platforma DA a lui Andrei Năstase și alte partide de dreapta, inclusiv cu unioniștii, al căror rating, potrivit sociologilor, nu inspiră încredere că vor putea să depășească pragul electoral.

În același timp, unii analiști politici consideră că încrederea în sine a susținătorilor lui Sandu le-ar putea juca o glumă proastă.

"Și dau ca exemplu Partidul "Slujitorul Poporului" al lui Volodymyr Zelensky, care a cîștigat alegerile prezidențiale din Ucraina cu un scor zdrobitor, obținînd peste 70% din voturi. Cu toate acestea, în curînd el și-a pierdut rapid popularitatea exorbitantă. Călcîiul lui Achile al lui Sandu, și acest lucru nu-l ascund în discuțiile din culise susținătorii săi, îl reprezintă problemele serioase în alegerea personalului. Neînțelegerile între partidele de dreapta pare să-l fi forțat pe liderul Platformei Năstase să caute unire cu alți drepți. Despre necesitatea creării unui bloc unionist a vorbit și liderul Alianței pentru Unirea Românilor, George Simion. Acest lucru a provocat îngrijorări Bucureștiului oficial, care, prin intermediul ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, și-a declarat fără echivoc sprijinul pentru Sandu", a subliniat Valeriu Demidețchi.

El a amintit că liderul socialiștilor, Igor Dodon, în ciuda faptului că partidul său va ajunge cu siguranță în Parlament, în ianuarie a vorbit despre necesitatea unirii formațiunilor de stînga într-un bloc pentru ca după alegerile anticipate să creeze o majoritate parlamentară și un guvern. Deja atunci el și-a schițat ideea creării unui astfel de bloc, menționînd că este gata să negocieze formarea acestuia cu toate partidele, cu excepția lui Renato Usatîi și Ilan Șor".

Valeriu Demidețchi a menționat că printre potențialii parteneri, Dodon i-a identificat pe comuniști, care din 1998 pînă în 2014 au cîștigat cu încredere alegerile parlamentare și abia în 2019 nu au reușit să depășească pragul electoral.

"Blocul comun este o șansă pentru comuniști, care vor putea să-și creeze propria facțiune în Parlament", a explicat liderul socialiștilor. După recenta întîlnire dintre Dodon și Voronin, a fost luată decizia de a forma blocul. Cu toate acestea, este prea devreme să spunem că acest a fost creat. Urmează negocieri dificile privind distribuirea locurilor în lista electorală", a subliniat jurnalistul.

El a atras atenția asupra faptului că, totuși, negocierile privind crearea unui bloc de stînga au provocat critici destul de previzibile din partea Usatîi și a Congresului Civic al lui Mark Tkaciuk, care luptă cu socialiștii și comuniștii pentru simpatiile electoratului de stînga. Și din acest motiv, sînt interesați să-i scoată de pe arena politică cît mai curînd posibil.

"Iar pro-europenii au reacționat la inițiativa lui Dodon în stilul lor obișnuit, atîrnînd de socialiști și comuniști eticheta "mîna Moscovei", inventată de gigantul nostru a gîndirii europene Mihai Ghimpu. Ei spun că alianța de stînga a fost inventată la Kremlin, unde nu pot dormi din cauza perspectivei aderării Republicii Moldova la NATO", a spus jurnalistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?