Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Alegerile anticipate și cheltuielile partidelor. De unde banii?

14 mai. 2021,, 08:45   Politică
2237 0

Pe 11 iulie, moldovenii cu drept de vot vor alege deputații care vor forma Parlamentul de legislatura a XI-a.

Perioada electorală pentru scrutinul din 11 iulie curent a început încă pe 5 mai. Potrivit Planului Calendaristic elaborat de CEC,începînd cu 12 mai și pînă la 11 iunie 2021, adică cel tîrziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor are loc desemnarea candidaților la funcția de deputat, eliberarea listelor de subscripție pentru candidații independenți, dar și depunerea documentelor pentru înregistrarea candidaților conform graficului stabilit prin hotărîrea CEC.

În cazul în care în aceeași zi doi sau mai mulți concurenți au depus actele spre înregistrare va avea loc tragerea la sorți în vederea determinării ordinii de înscriere a concurenților în buletinul de vot. După înregistrarea candidaților, pînă la 18 iunie 2021 inclusiv listele de candidați vor fi publicate integral, iar după 18 iunie acestea vor fi transmise către fiecare secție de votare după constituirea ei.

Începînd de vineri, 14 mai și pînă la data de 11 iunie, candidații la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova vor putea depune actele pentru înregistrarea lor în cursa electorală. Actele se vor depune la sediul Comisiei Electorale Centrale, de luni pînă vineri, între orele 09:00 și 16:00, cu o ora de pauză între 12:00 – 13:00. Cei care vor decide să depună actele în ultima zi, adică pe 11 iunie, CEC a decis să prelungească programul cu o oră, adică pînă la 17:00.

Cum spuneam, campania electorală pentru scrutinul din această vară va începe după înregistrarea primului concurent în cursă. Astfel, se permite efectuarea agitației electorale după înregistrarea în calitate de concurent electoral de către CEC, dar nu mai tîrziu de data de 9 iulie 2021 inclusiv.

Susținerea financiară a campaniilor electorale


Pentru campania electorală din acest an, Comisia Electorală Centrală a stabilit plafonul mijloacelor financiare care pot fi folosite. Astfel, membrii CEC au decis că suma maximă pe care o pot utiliza partidele este de 20 de milioane 707 mii 70 de lei, iar candidații independenți la funcția de deputat pot folosi maximum 108 950 de lei.

Plafonul financiar pentru candidații independenți este stabilit pornind de la coeficientul de 0,05 la sută din salariul mediu pe economie – adică 43,58 de lei - pe care l-au înmulțit cu numărul maximum al grupului de susținere al candidatului independent – 2500. La stabilirea plafonului financiar pentru partidele politice, coeficientul de la care s-a pornit este cel din veniturile bugetare ale statului pentru anul 2021 pe care îl alocă formațiunilor politice care au înregistrat rezultate electorale.

Cine are dreptul să participe la alegerile parlamentare anticipate

La Agenția Servicii Publice au fost înregistrate 53 de partide și organizații social-politice, de care au dreptul să participe la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Pe această listă sînt incluse partide și organizații social politice de care cetățenii moldoveni cel mai probabil nu au auzit niciodată. Astfel, Partidul Politic „Pentru Oameni, Natură şi Animale”, Partidul Politic „Puterea Oamenilor”, Partidul Regiunilor din Moldova sau Partidul Politic „PARTIDUL RUSO-SLAVEAN DIN MOLDOVA”, nu prea sînt cunoscute în rîndul cetățenilor, dar au dreptul de a participa la scrutinul electoral. Probabil mulți nu cunosc că și romii din Republica Moldova au drept de a ocupa funcția de deputat.

Aceștia au înregistrată la ASP, Mișcarea Social-Politică a Romilor din Republica Moldova. Potrivit legislației în vigoare, candidați la funcția de deputat în Parlament pot fi persoanele cu drept de vot care dețin cetățenia Republicii Moldova și au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vîrsta de 18 ani. Aceeași persoană poate fi inclusă doar într-o singură listă de candidați din partea unui singur concurent electoral.

Candidatul independent nu poate fi inclus pe listele de candidați ale partidelor sau blocurilor electorale. Pînă la data de 6 iulie inclusiv, Comisia Electorală Centrală trebuie să tipărească buletinele de vot, iar pînă la 9 iulie inclusiv acestea împreună cu ștampilele speciale vor fi transmise consiliilor electorale în baza actului de predare-primire.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?