X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Alegerile anticipate ar putea fi amînate? Ce spun deputații

20 apr. 2021,, 08:42   Politică
3522 9

Democrații, deputații Platformei DA și cei ai PAS nu exclud posibilitatea prelungirii stării de urgență pentru a amîna data alegerilor parlamentare anticipate.

Potrivit deputaților celor 3 formațiuni, unii deputați vor merge pînă în pînzele albe pentru a tergiversa procesul organizării scrutinului anticipat, pasînd responsabilitatea crizei economice și pandemice către președintele Sandu și partidul proprezidențial.

Deputații Platformei DA spun că deși există avizul Curții Constituționale privind constatarea circumstanțelor dizolvării Parlamentului, unii actori politici vor insista pe amînarea datei alegerilor anticipate, astfel încît haosul din țară să fie asociat de către cetățeni cu președintele Maia Sandu.

Și democrații se arată convinși scenariul președintelui Sandu de a declanșa cît mai curînd alegerile nu le convine unor deputați și aceștia vor veni cu inițiative care vor îndepărta data scrutinului.

„Este un război între PAS și PSRM, socialiștii nu vor lăsa lucrurile așa, ar putea să vină inclusiv cu declarații privind uzurparea puterii în stat, acest lucru poate deveni extrem de periculos. Cred că se va încerca prelungirea stării de urgență, invocînd situația pandemică dramatică”, a spus deputatul PDM, Alexandru Jizdan.


Deși, anterior, Igor Dodon a anunțat că PSRM nu va susține alocarea banilor pentru organizarea alegerilor anticipate, atît timp cît țara are nevoie de ei pentru procurarea vaccinului, deputații PAS spun că alocarea banilor pentru scrutin nu poate fi împiedicată.

„Alocarea banilor pentru alegeri ține de o hotărîre a Guvernului. Organizarea alegerilor este o cheltuială administrativă, care poate fi acoperită din sursele existente, din fondul de rezervă. Conform Legii finanțelor publice, Guvernul poate realoca anumite surse în limita a 10% față de ceea ce s-a programat în Legea bugetului de stat. Este exclus ca Guvernul să nu aloce bani pentru alegeri, dacă va exista un decret al președintelui”, a spus deputatul PAS, Radu Marian.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, alegerile parlamentare anticipate ar costa bugetul de stat 120 de milioane de lei, bani necesari inclusiv pentru procurarea echipamentelor de protecție pentru prevenirea răspîndirii virusului SARS-COV-2. În bugetul de stat pentru anul 2021 nu sînt prevăzute fonduri pentru organizarea scrutinului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?