X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Alegeri parlamentare anticipate: Cine are dreptul la vot

14 mai. 2021,, 09:00   Politică
2262 0

Pe 11 iulie, moldovenii vor merge la vot pentru a alege un nou deputat.

Potrivit reprezentanților CEC, pînă în data de 11 iunie are loc înregistrarea candidaților la fotoliile de deputați.

Dreptul de a vota îl au cetățenii Republicii Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vîrsta de 18 ani, cu excepția persoanelor recunoscute incapabile prin hotărîre definitivă a instanței de judecată. În cazul în care alegătorii au identificat erori în lista electorală, ei au dreptul să facă contestații împotriva neincluderii lor în listă sau excluderii din ea, precum și împotriva altor erori comise la înscrierea datelor despre sine sau despre alți alegători. Acest lucru se face cel tîrziu în ziua precedentă zilei alegerilor.

Contestațiile se examinează de către organele electorale respective în decurs de 24 de ore, iar deciziile acestora pot fi contestate de subiecții interesați în instanța de judecată, după procedura stabilită, în cazul în care aceștia au primit refuz de corectare sau includere în listă.

Efectuarea votării va avea loc ca și în cazul tuturor scrutinelor electorale de la 07:00 pînă la 21:00. După caz, termenul votării va fi prelungit cu cel mult 2 ore pentru a le permite alegătorilor care stau în rînd la secția de votare respectivă să-și realizeze dreptul de vot. Pînă la 25 iulie 2021 inclusiv va fi confirmată sau infirmată legalitatea alegerilor Parlamentului Republicii Moldova și vor fi validate mandatele deputaților aleși. Tot pînă la acea dată va fi confirmată lista candidaților supleanți.


Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului Republicii Moldova și unica autoritate legislativă a statului. În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 a fost ales Parlamentul de legislatura X-a. Pe 29 aprilie, președintele Maia Sandu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova. Toto în acea zi, șeful statului a anunțat că alegerile parlamentare anticipate se vor desfășura pe 11 iulie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?