Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Alegeri Kazahstan: Preşedintele Tokaev a obţinut peste 82% din voturi la alegerile anticipate

21 noi. 2022,, 08:45   Politică
2926 0

Preşedintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev a obţinut 82,45% din voturi la alegerile anticipate de duminică, potrivit datelor unui exit-poll realizat de institutul de cercetare „Open Society”, transmite Digi24.

Jomart Tokaev urmează să cîştige alegerile pentru un mandat de şapte ani în această fostă republică sovietică din Asia Centrală bogată în petrol, unde au votat 69,43% din cei 12 milioane de alegători, potrivit estimărilor Comisiei electorale.

Bogată în resurse naturale şi situată la intersecţia unor rute comerciale importante, Kazahstanul a intrat în haos în ianuarie, cînd protestele împotriva costului ridicat al vieţii au degenerat în revolte, înainte de a fi brutal reprimate. Bilanţul: 238 de morţi.

Ţara rămîne traumatizată de această criză şi, semn că tensiunile persistă, autorităţile au anunţat joi că au arestat şapte susţinători ai unui oponent în exil, acuzaţi că pun la cale o „lovitură de stat”.

Aceste alegeri anticipate au fost pentru Tokaev, în vîrstă de 69 de ani, o modalitate de a-şi consolida puterea. El a venit la putere în 2019, după demisia predecesorului şi mentorului, Nursultan Nazarbaev.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?