Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Alegeri în Croaţia

5 iul. 2020,, 13:44   Externe
2896 0

Croaţii au început să voteze duminică în cadrul unor alegeri legislative anticipate, pe fondul unei recrudescenţe a epidemiei de coronavirus şi în aşteptarea unui rezultat strîns între cele două mari blocuri politice, informează dpa.

Potrivit sondajelor, coaliţia condusă de social-democraţi (SDP, în opoziţie) ar urma să cîştige cele mai multe mandate, însă Uniunea Democrată Croată (HDZ, conservatoare, aflată la guvernare) s-ar putea afla într-o poziţie mai bună pentru a găsi aliaţi.

Fostul cîntăreţ Miroslav Skoro şi a sa formaţiune de extremă dreapta, Mişcarea pentru Patrie, sînt creditaţi cu ocuparea poziţiei a treia, fiind văzuţi drept partener natural pentru HDZ.

Este de aşteptat ca mai multe partide mai mici să treacă pragul electoral de 5% şi să cîştige cîteva din cele 140 de mandate din 10 circumscripţii electorale.

Premierul Andrej Plenkovic a devansat alegerile cu cîteva luni pentru a profita de ceea ce a părut a fi un bun rezultat în stoparea COVID-19. Însă au apărut noi focare de coronavirus, iar HDZ a pierdut în sondaje avantajul minim pe care îl avea în faţa SDP.

Joi, Plenkovic a declarat cotidianului Jutarnji că epidemia este sub control şi şi-a exprimat încrederea că se va afla în postura de a forma un nou guvern.

Alegătorii trebuie să poarte măşti cînd intră în secţiile de votare şi să-şi aducă propriile pixuri pentru a completa buletinele de vot. Alegătorii care se află în carantină sau în autoizolare au posibilitatea de a vota prin intermediul unei persoane cu drept de vot pe care o autorizează.

Viitorul guvern se va confrunta rapid cu provocări uriaşe, îndeosebi legate de declinul economic provocat de pandemie. Croaţia depinde în mare măsură de turism, una dintre cele mai greu lovite industrii.

Aproape 3,8 milioane de croaţi sînt chemaţi să voteze. Urnele s-au deschis 7 dimineaţa şi se vor închide la ora locală 19:00. La scurt timp după închiderea urnelor, sînt aşteptate exit-poll-urile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?