X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Alegeri în condiții de pandemie: Ce reguli au stabilit autoritățile

3 iun. 2021,, 19:00   Politică
2612 0

În cadrul unei ședințe în format online desfășurate astăzi, membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică au adoptat un șir de măsuri de prevenire și combatere a infecției COVID-19 în timpul organizării și desfășurării scrutinelor electorale, în scopul protejării sănătății participanților la alegerile parlamentare anticipate, planificate pentru 11 iulie anul curent.

Hotărîrea CNESP prevede măsurile de protecție obligatorie pentru alegători, funcționarii electorali, precum și pentru concurenții electorali. În context, sediile birourilor electorale și secțiile de vot urmează a fi dotate cu produse dezinfectante pentru mîni, încăperile vor fi dezinfectate o dată la trei ore și aerisite frecvent.

Membrii CNESP recomandă organizarea activității birourilor electorale/secțiilor de votare în alte instituții/edificii decît instituțiile de educație timpurie.

În cadrul ședinței, a fost aprobată Instrucțiunea privind modalitatea de organizare și desfășurare de către Comisia Electorală Centrală a scrutinelor electorale în condițiile situației pandemice prin infecția cu COVID-19. Documentul descrie reguli clare de organizare a procesului electoral, măsurile de protecție a alegătorilor, a angajaților birourilor electorale, concurenților electorali, și instrucțiuni detailate privind regulile de conduită necesare de respectat în perioada electorală în sediile organului electoral; în timpul evenimentelor organizate în cadrul campaniei electorale; în ziua alegerilor și în perioada imediat următoare.

”În sfîrșit, Comisia Electorală Centrală dispune de un cadru legal de activitate în condiții pandemice. În acest sens, le mulțumesc colegilor de la CEC, Cancelaria de Stat și Ministerul Sănătății pentru cooperare și efortul depus pentru redactarea acestui document”, a menționat Aureliu Ciocoi în cadrul ședinței.


În continuare, se mențin măsurile de securitate epidemiologică instituite și aplicate pe perioada pandemiei. Așadar, rămîne a fi obligatorie purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, inclusiv în transportul public, și în spatiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice de cel puțin 1 metru.

Iată care sînt regulile de desfășurare a scrutinului în perioadă pandemică:

• Respectarea distanței fizice de minimum 1 metru între persoane;

• Respectarea regulilor de igienă a mâinilor;

• Respectarea regulilor de igienă respiratorie;

• Respectarea de către persoanele fizice și juridice care se află în teritoriile sau instituțiile cu regim de carantină a măsurilor impuse de autorități;

• Purtarea obligatorie a măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, inclusiv în transportul public, precum și în spatiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice de cel puțin 1 metru. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;

• Măsurarea obligatorie a temperaturii funcționarilor și personalului auxiliar (operatori, consultanți, contabili, șoferi) prezenți fizic la sediul organului electoral, cu înscrierea rezultatelor într-un registru, conform modelelor din anexă;

• Asigurarea funcționarilor electorali cu echipamente de protecție (măști, mănuși, viziere etc.);

• Asigurarea cu produse dezinfectante pentru mâini la intrare în sediile organelor electorale și în secțiile de vot;

• Prelucrarea cu produse dezinfectante a suprafețelor și asigurarea regimului de curățare umedă de minimum 3 (trei) ori pe zi a tuturor spațiilor secțiilor de votare;

•Aerisirea frecventă a încăperilor, iar în caz de posibilitate – aerisirea permanentă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?