Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Alegeri 2019: Concurenții electorali nu au raportat cheltuieli de peste 5,2 mln. lei

10 apr. 2019,, 15:21   Politică
2485 1

În campania electorală pentru scrutinul parlamentar din 24 februarie, s-a amplificat utilizarea resurselor administrative, la fel și cazurile de oferire a cadourilor cu tentă electorală.

Totodată, nu au raportate cheltuieli în valoare de cel puțin 5,2 milioane de lei. Constatările se regăsesc în raportul final al Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor, care constată și cazuri de intimidare a observatorilor Asociației.

Cornelia Călin, analistă financiară Promo-LEX, a remarcat că formațiunile nu și-au raportat cheltuielile pentru închirierea sediilor de campanie, pentru remunerarea staff-ului angajat în scop electoral și a voluntarilor, agitatorilor în campanie, a observatorilor și reprezentanților cu drept de vot consultativ în ziua alegerilor. Cuantumul total al cheltuielilor estimate ca fiind neraportate – peste 5,2 milioane de lei – arată un grad redus de transparență în reflectarea mijloacelor financiare utilizate și raportate la CEC.

Șeful Misiunii de Observare Promo-LEX, Pavel Postica, a menționat că aspectele care merită o atenție deosebită țin de modificarea Codului Electoral, și anume prevederile privind suspendarea din funcție a potențialilor concurenți electorali. Și nu din momentul începerii campaniei electorale, ci de la începerea colectării semnăturilor. Se impune, în opinia sa, eliminarea incertitudinii și privind momentul începerii efectuării cheltuielilor în contul Fond Electoral, dar și uniformizarea prevederilor electorale pentru toate tipurile de scrutin.

O altă recomandare ține de completarea legislației electorale pentru a defini resursele administrative și a stabili sancțiuni corespunzătoare pentru utilizarea acestora. Experții Promo-LEX consideră că e necesar să fie modificat cadrul legal electoral, astfel încît să se permită cetățenilor Republicii Moldova să voteze peste hotare și în baza buletinului de identitate. Este necesară și reglementarea explicită a transportării organizate a alegătorilor în calitate de încălcare a legislației, cu stabilirea exactă a sancțiunilor.


Prezentă la eveniment, președinta CEC, Alina Russu, a spus că scrutinul parlamentar din 24 februarie a fost unul complex și a scos în evidență unele particularități care trebuie examinate mai minuțios. Printre acestea, președinta CEC punctează rotația funcționarilor electorali, fapt ce duce la organizarea mai puțin profesionistă a scrutinului. Provocări au fost constatate la înregistrarea concurenților, pentru că setul de documente a devenit mai complex. Un alt aspect ține de timpul restrîns acordat subiecților electorali pentru obținerea actelor obligatorii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?