X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Alaiba: Există oameni care luptă cu orice soluție electronică pentru a proteja schemele

24 iul. 2019,, 15:39   Politică
2335 0

Deputatul PAS Dumitru Alaiba a cerut explicații Serviciului Fiscal de Stat cu privire la implementarea sistemului informațional e-factura, notează Noi.md.

Parlamentarul suspectează că din cauza unor interese obscure, unii funcționari opun rezistență punerii în aplicare a noului sistem. Potrivit lui, anual se alocă circa 30 de milioane lei pentru tipărirea facturilor fiscale pe hîrtie. “Poate aici e una din explicațiile reale ale acestei rezistențe?”, se întreabă Dumitru Alaiba.

”Am solicitat informație detaliată de la Serviciul Fiscal de Stat cum au pregătit implementarea, ce alte soluții au fost analizate pe lîngă amînarea acestei obligativități, de ce la un șir de probleme tehnice soluția propusă a fost una de ordin legal.

- Data lansării sistemului informațional e-Factura pentru diferite tipuri de utilizatori.
- Sumele alocate din bani publici pentru imprimarea facturilor pe bază de hîrtie, din anul lansării pînă în 2019, inclusiv suma planificată în acest scop pentru anul 2020.
- Care este gradul de utilizare a facturării fiscale electronice? Cîți utilizatori ai SI e-Factura sînt în total? Care este numărul mediu lunar al utilizatori activi pe tipuri de utilizatori? Cîte facturi electronice se semnează lunar în sistem?
- Motivele din care Serviciul Fiscal de Stat a solicitat amînarea cu un an a implementării obligativității e-facturii în cazul achizițiilor publice”, a menționat Alaiba.

Deputatul spune că dacă nu se va insista pe soluționarea acestei chestiuni, mîine vor mai apare cinci ”probleme tehnice” similare.


“Să nu ne amăgim - există o rezistență cronică în interiorul sistemului la e-guvernare. Există oameni care luptă cu orice soluție electronică, pentru a proteja scheme, fluxuri, mită și pentru a preveni transparența”, a subliniat Alaiba.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?