X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Adunarea Parlamentară sprijină perspectiva aderării Republicii Moldova la NATO și UE

20 noi. 2018,, 10:01   Politică
2689 3

Aderarea Ucrainei, a Georgiei, a Moldovei și a țărilor balcanice la Uniunea Europeană și la NATO trebuie să aibă la bază în exclusivitate îndeplinirea criteriilor de aderare, se menţionează în raportul Adunării Parlamentare NATO "Combaterea amenințărilor hibride ruse: actualizare".

Adunarea Parlamentară NATO s-a expus pentru acordarea Ucrainei a perspectivei de aderare la Alianță și la Uniunea Europeană.
Acest lucru este stipulat în raportul special al AP NATO "Combaterea amenințărilor hibride ruse: actualizare", publicat pe 19 noiembrie pe site-ul Adunării.

"În scopul limitării spațiului pentru războiul hibrid rusesc, trebuie să fie rezolvată problema “zonelor gri” din Europa de Est. Lăsînd țările din Europa de Est în stare de incertitudine, vom încuraja și mai mult agresiunea rusească și tensiunile din relaţiile FRcu Occidentul. Georgia, Ucraina și Moldova, țările din regiunea de Vest a Balcanilor trebuie să primească o perspectivă clară asupra aderării la NATO și la UE. Aderarea lor ar trebui să se bazeze numai pe îndeplinirea criteriilor de aderare", se specifică în document.

Ucraina a intensificat cooperarea cu NATO în 2014 în contextul anexării Crimeii de către Rusia și începutul agresiunii rusești în Donbass. La sfîrșitul anului 2014, Rada Supremă a adoptat o lege care implică renunțarea Ucrainei la politica de non-aliniere. În iunie, 2017, parlamentul a sprijinit legea prin care se confirmă intenția Ucrainei de a adera la NATO.

În decembrie 2017, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat că în viitorul apropiat Ucraina va organiza referendumuri privind aderarea țării la NATO și la Uniunea Europeană. La 20 septembrie, Rada Supremă a Ucrainei a prezentat pentru ordinea de zi a legislativului şi a adresat spre examinare Curţii Constituţionale a ţării un proiect de lege privind consfinţirea în Legea supremă a cursului pro-european şi pro-NATO al Ucrainei. Decizia corespunzătoare a fost susținută de 321 de deputați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?