X 
Transnistria stiri: 1396
Eurovision stiri: 502

Adevăratul motiv pentru care ar fi fost demis guvernul Sandu

14 noi. 2019,, 08:10   Politică
8451 8

Reformarea procuraturii şi demiterea Guvernului este un plan bine pus la punct de Maia Sandu.

În acest mod, liderul PAS îşi pregăteştea terenul pentru lansarea în campania pentru alegerile prezidenţiale din 2020. De această părere sînt mai mulţi analişti, care au participat la o ”Ediție specială” de la NTV Moldova.

Consilierul președintelui Parlamentului, Fadei Nagacevschi, a declarat că actuala criză politică a fost provocată de către Maia Sandu în mod conștient. În opinia lui, despre planul Maiei Sandu de a fugi de la guvernare nu cunoșteau nici membrii blocului ”ACUM” şi mulţi au fost surprinşi de scandaloasa decizie de asumare a răspunderii. Și miniştrii au fost luați prin surprindere, susţine Nagacevschi, potrivit căruia Maia Sandu a acţionat egoist, cu gîndul doar la alegerile prezidenţiale.

"Sînt convins că marea majoritate a acestora dorea să rămînă în Guvernul Republicii Moldova, însă Maia Sandu, din cîte înțeleg, a calculat riscurile rămînerii în acest Guvern și a decis că, din punct de vedere politic, din punct de vedere electoral, îi este mai profitabil să plece acum din Guvern, cu un aşa-zis statut de jertfă, în speranţa că se va putea reabilita şi va obţine fotoliul de președinte, în anul 2020", a spus Nagacevschi.

Invitației emisiuni consideră că un compromis ar fi reprezentat retragerea de către Maia Sandu a proiectului de modificare a Legii Procuraturii, elaborarea unui proiect nou, cu solicitarea avizului Comisiei de la Veneţia şi, în final, prezentarea pentru dezbateri în Parlament. Adică să fie urmate toate etapele care să asigure un parcurs durabil al reformei. Maia Sandu a preferat însă graba, afirmă fostul vicepremier Alexandru Muravschi.


"Toată reforma în justiție s-a poticnit de schimbarea ordinii de numire a persoanelor. Şi atît. - Însă reforma procuraturii presupune cu totul altceva... - Presupune examinarea unei serii de întrebări. De aceea, putea fi retras, iar după asta să se aşeze toţi să discute despre realizarea unei reformări efective a procuraturii, care să includă primul pas, al doilea, al treilea, al patrulea... Da, unul dintre paşi este schimbarea procurorului şi a modului de desemnare", a precizat Alexandru Muravschi.

În concluzie, ambiţiile prezidenţiale ale Maiei Sandu ar putea aduce la căderea politică a acesteia, consideră politologul Corneliu Ciurea.

"Maia Sandu, cedînd puterea acum, ar putea să n-o mai obțină. Căderea guvernului este o greșeală, în primul rînd pentru dreapta şi electoratul de dreapta. Nu este exclus că Maia Sandu nu va mai avea posibilitatea să lupte şi să obţină această putere", a spus Corneliu Ciurea.

Experţii au apreciat pozitiv iniţiativa preşedintelui Igor Dodon de a desemna un premier neafiliat politic. În opinia lor, un guvern tehnocrat va fi cea mai bună condiţie pentru depășirea crizei politice, provocată de ambiţii nejustificate şi de imaturitatea politică a Maiei Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?