X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Actualul guvern nu va avea dreptul să semneze tratate internaționale. Maia Sandu a respins proiectul de lege

15 mai. 2021,, 11:46   Politică
3120 5

Președintele Maia Sandu a respins mai multe legi, votate de majoritatea parlamentara PSRM-Șor. Printre acestea se numără și legea care conferea dreptul guvernului interimar de a semna tratate internaționale.

”E tîrziu pentru dregerea busuiocului. Au rămas mai puțin de două luni pînă la alegeri. Moldova nu are niciun angajament financiar internațional care nu ar răbda două luni pentru a fi semnat, iar numirile și demisiile în agenții și ministere trebuie să le facă guvernul plenipotențiar, care va fi numit după alegeri, nu Voicu, Nagacevschi sau alți oameni întîmplători dintr-un guvern demis”, a scris Sandu pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Maia Sandu a anunțat că a întors spre reexaminare Parlamentului legea care ar anula datoria miliardului furat, legile prin care statul ar fi compensat cheltuielile pentru energia electrică pentru consumatorii casnici pentru lunile aprilie și mai, dar și legea privind comerțul intern.

Anterior, membrii guvernului au declarat că nepromulgarea proiectului de lege ce le-ar oferi dreptul de a semna tratate internaționale va lipsi țara noastră de granturi și credite de milioane de euro.

Astfel, în ședința de miercuri, 12 mai, ministrul interimar al Agriculturii, Ion Perju, a precizat că mai mulţi donatori sînt gata să ne susţină financiar, dar că are mîinile legate atunci cînd vine vorba să bată palma cu ei.

"Este vorba de un grant de 3 milioane 100 mii de dolari pe care nu-l putem accesa acum. Şi la fel este vorba de un apel de împrumut între RM şi Banca Internațională pentru Reconstrucții și Dezvoltare 26 milioane euro, și acord de finanțare între RM și Asociația Internațională pentru dezvoltare credit 15 milioane euro. Pînă la moment acest proiect nu a fost promulgat de Preşedinţie. Acest proiect ar fi stat la baza semnării, negocierii şi încheierii unor acorduri financiare", a spus Perju.


La rîndul său, ministrul interimar de Interne, Pavel Voicu, a spus că instituţia riscă să piardă peste 19 milioane de dolari, dacă şeful statului nu va promulga legea care permite guvernului în demisie să încheie tratate internaționale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?