Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Activitatea specială de investigații va fi reformată

28 dec. 2022,, 14:11   Politică
1700 0

Proiectul de lege care își propune să reformeze activitatea specială de investigații va fi propus plenului Parlamentului pentru aprobare. Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat raportul la inițiativa legislativă respectivă.

Printre modificări se regăsește cea care prevede ca dispunerea efectuării măsurilor speciale de investigații să poată fi realizată de către persoana care efectuează urmărirea penală, fie de către ofițerul de urmărire penală, fie de către procuror. De asemenea, în legislație va fi prevăzut un termen concret de informare a persoanei, în scris, că este supusă măsurilor speciale de investigații. În termen de cel mult 15 zile de la expirarea perioadei pentru care a fost autorizată efectuarea măsurii sau de la încetarea efectuării măsurii, această obligație revine, în mod exclusiv, procurorului.

O altă propunere este ca același judecător de instrucție să asigure continuitatea autorizării și prelungirii efectuării măsurilor speciale de investigații. Proiectul mai prevede extinderea cazurilor cînd poate avea loc prelungirea efectuării măsurilor speciale de investigații pentru un termen de peste 180 de zile. Este vorba de infracțiuni de corupție și cele conexe corupției, infracțiuni de spălare de bani etc.

Conform reglementărilor propuse, judecătorul de instrucție va putea dispune folosirea rezultatelor obținute în urma efectuării măsurilor speciale de investigații dintr-o cauză penală atît într-o altă cauză penală, cît și într-o altă cauză contravențională, necondiționat. În prezent, reprezentanții organelor de drept se confruntă cu situația în care, urmare a efectuării măsurilor speciale de investigații, deși intră în posesia unor informații despre posibile infracțiuni și contravenții, nu le pot valorifica ca probe în cadrul altor procese penale sau contravenționale din cauza restricțiilor din legislație.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Justiției, în cadrul unui grup de lucru din care au făcut parte judecători, procurori, avocați, ofițeri de investigație și de urmărire penală, reprezentanți ai societății civile.

0
1
2
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?