Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Acordul dintre ACUM și PSRM, pus „la murat”? Ce declară liderii formațiunilor (VIDEO)

22 aug. 2019,, 07:30   Politică
5036 2

Noul acord dintre blocul ACUM și PSRM s-a oprit. În timp ce socialiștii spun că sînt gata să-l semneze chiar și astăzi, celelalte partide au rezerve și declară că documentul trebuie să conțină reforme concrete.

Maia Sandu a dat de înțeles că o condiție pentru semnarea documentului ar fi revizuirea deciziei prin care socialistul Vladimir Țurcan a ajuns președinte la Curtea Constituțională.

Socialiștii au spus că noul acord este deja scris, dar va fi ținut în secret pînă la semnare. PSRM a mai sugerat că semnarea lui este tergiversată anume de membrii blocului ACUM.

ION CEBAN, DEPUTAT PSRM: „Reiterez: PSRM este gata chiar peste 5 minute să semneze acest acord. – Atunci ce vă împiedică să-l semnați dacă PSRM este gata. – Nu ne întrebați pe noi. Cînd ne-ați întrebat, noi v-am spus”.

Pe de altă parte, Maia Sandu a declarat că ei încă nu au convenit asupra tuturor detaliilor.


MAIA SANDU, PREȘEDINTĂ PAS: „În acest bloc trebuie să se regăsească reforme serioase. Asta înseamnă că trebuie să convenim toate elementele reformelor și, mai mult decît atît, trebuie să redăm cetățenilor sentimentul de încredere”.

Maia Sandu a dat de înțeles că una dintre condițiile colaborării trebuie să fie renunțarea numirii lui Vladimir Țurcan la șefia Curții Constituționale.

MAIA SANDU, PREȘEDINTĂ PAS: „Noi insistăm pe faptul că trebuie să se rezolve problema la Curtea Constituțională. Recunosc că nu a fost o idee bună să fie delegați oameni pe criterii politice. Noi credem că cel mai bine este să se revadă decizia de către Curtea Constituțională. Să ajungă în fruntea Curții Constituționale o persoană care nu a avut calitatea de membru de partid.

Însă, atît socialiștii, cît și Igor Dodon consideră că președintele a fost ales fără încălcarea legislație.

ZINAIDA GRECEANÎI, LIDERĂ PSRM: „Pentru domnul Țurcan au votat patru membri ai Curții Constituționale. Ieri, după publicarea informației, votul a fost reconfirmat”.

IGOR DODON, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Mai puțin contează cine este președintele acestei instituții pentru că are exact un vot ca și ceilalți. Are doar unele obligațiuni suplimentare ce ține de semnarea ordinului cu privire la salariu și să nu cadă podul ca să nu plouă în CC”.

Anterior, vicepreședintele parlamentului, Mihai Popșoi, a precizat că semnarea unui nou acord va fi posibilă doar după un amplu proces de reformare a justiției, demonopolizare, reforme economice și măsuri de protecție socială. În același timp, deputatul Octavian Țîcu a menționat că nu va semna cel de-al doilea acord, așa cum a procedat cu primul document.

Fostul acord a fost realizat în totalitate, spunea recent lidera socialiștilor, și de aceea este nevoie de un nou document .

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?