X 
Cutremure stiri: 502

A început tipărirea primelor buletine de vot. Cît costă unul

26 sep. 21:53   Politică
8 ore in urma 375 0

A început tipărirea buletinelor pentru moldovenii din străinătate, care vor vota prin corespondență. Este vorba despre cca 1800 de persoane.

De la tipografie, buletinele de vot vor fi trimise la Ministerul de Externe, care le va expedia la ambasadele țării noastre din SUA, Canada și Suedia. Tipărirea acestora a costat 14.600 de lei, dar cheltuielile de expediere și recepționare nu sînt anunțate, deocamdată.

Procedura de tipărire a buletinelor de vot a fost lansată astăzi oficial în fața presei și a observatorilor. Primele care au ieșit de sub tipare sînt cele pentru moldovenii care își vor exercita dreptul la vot prin corespondență.

„Astfel, cei care au decis să voteze prin corespondență vor primi trei buletine de vot. Unul pentru referendum și două pentru alegerile prezidențiale- turul întîi și eventual turul doi. Ultimele două buletine vor fi practic identice”, anunță Noi.md cu referire la tv8.md

Diferența dintre buletine va consta doar în culoarea și numerotarea turului. CEC-ul a decis să tipărească de pe acum și buletinele pentru turul doi, pe motiv că două săptămîni este prea puțin pentru a trimite buletinele în cele șase țări. Acestea vor arăta la fel, doar că, dacă la 20 octombrie ei vor putea alege din 11 candidați, la 3 noiembrie vor trebui să pună ștampila votat doar în fața unuia din cei care vor ieși în turul doi. CEC-ul a primit aproape două mii de solicitări de a vota prin corespondență, dar a declarat valabile 1809.


„Astăzi în a doua parte a zilei urmează să transmitem prin intermediul MAE acele materiale pentru votare și buletinele de vot. Ele urmează să fie distribuite de biroul electoral a secțiilor de votare care a fost constituit ieri. De la aceste birouri care se află fie în SUA, fie în Canada sau Suedia, materialele vor ajunge la alegători. Iar după votare, oamenii trebuie să transmită buletinul de vot înapoi la secția de votare”.

Deocamdată nu se știe cînd va începe tipărirea buletinelor de vot și pentru alegătorii din țară. Pentru asta, inițial, fiecare secție de votare trebuie să stabilească tirajul necesar. La acest scrutin electoral, pentru prima dată buletinele de vot ar putea fi tipărite și în altă limbă.

„În cazul în care minoritățile etnice domiciliază într-o anumită localitate, ei și biroul electoral sînt în drept să solicite tipărirea buletinelor de vot în limba respectivă. Noi așteptăm să vedem dacă o să fie sau nu solicitări. Noi sîntem pregătiți. Noi avem buletine de vot traduse în diferite limbi. Este vorba de limba rusă, ucraineană, romani și bulgară”.

Tipărirea unui singur buletin de vot costă doi lei și 70 de bani. Respectiv, pentru întregul lot de buletine destinat celor 1809 moldoveni care vor vota prin corespondență, statul va cheltui 14.600 de lei. Am fost curioși să aflăm cît va costa întregul proces de expediere și recepționare a acestor buletine, dar reprezentanții CEC au declarat că vor face calculele mai tîrziu. Se știe doar că, în acest scop, din bugetul de stat a fost alocată suma de circa 19 milioane de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав