X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

A fost sau nu vîndută funcția de procuror general în 2009? Procuratura, sesizată de un deputat

16 dec. 2019,, 16:50   Politică
3447 1

Deputatul PAS Radu Marian cere investigarea cazului din anul 2009, cînd procurorul general Valeriu Zubco ar fi ajuns în funcție în urma unei tranzacții în valoare de 2 milioane de euro între Vladimir Plahotniuc și Serafim Urechean.

Marian a depus o interpelare la Procuratură prin care a solicitat „autosesizarea în cazul tranzacționării funcției de procuror general în 2009 pentru 2 milioane de euro”, notează Noi.md cu referire la cotidianul.md.

Deputatul vrea să afle dacă pe acest caz a fost pornită urmărirea penală și dacă au fost audiați cei vizați, printre care Urechean, Plahotniuc, Filat sau Platon.

Potrivit mai multor declarații emise în spațiul public în ultima perioadă de către Vladimir Filat și Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc i-ar fi plătit lui Serafim Urechean două milioane de euro pentru a-i permite să-și numească propriul procuror general. Asta deoarece în procedura de partajare a funcțiilor între componentele care au format guvernarea în 2009, Procuratura Generală a mers la AMN.

De altfel, zvonuri în legătură cu tranzacționarea funcției au apărut încă din 2010, fără a fi însă confirmate de cineva.


Abia în 2019, în cadrul unor interviuri acordate din penitenciar, Veaceslav Platon (deputat în acea perioadă) și Vladimir Filat (premier în acea perioadă) au confirmat aceste zvonuri.

„În 2009, atunci cînd chinuiam noi crearea Alianței pentru Integrarea Europeană 1, înainte de ședința Parlamentului, cu o seara înainte, a fost acasă la mine domnul Untilă cu Veaceslav Platon. Nu știam că vine și Platon. Au venit la mine acasă după 23:00 seara. Mesajul lor a fost unul direct: s-a decis vînzarea funcției de procuror general contra două milioane de euro. Ei spuneau că această candidatură va fi din partea lui Serafim Urechean, dar de fapt a fost din partea lui Plahotniuc. Era vorba de Valeriu Zubco, care este cumnat cu Sajin. Atunci am vorbit și cu Ambasadorul SUA. A spus că este grav, dar că e decizia voastră”, a declara Filat atunci.

Pe de altă parte, Serafim Urechean a dezmințit declarațiile, calificîndu-le drept „prostii”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?