Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

A fost publicat întregul aviz al Comisiei de la Veneţia (DOC.)

24 iun. 2019,, 14:37   Politică
4457 0

Avizul Comisiei de la Veneția, din data de 21 iunie, prin care au fost criticate deciziile Curții Constituționale a Republicii Moldova, din data de 7-8 iunie curent, a fost publicat integral.

Avizul Comisiei a fost pregătit la cererea Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, după ce evoluțiile politice din Republica Moldova și deciziile Curții Constituționale au dus la dizolvarea Parlamentului Moldovei la 9 iunie.

„În legătură cu deciziile Curții Constituționale din 8 și 9 iunie, Comisia de la Veneția constată că drepturile procedurale ale președintelui și parlamentului au fost grav afectate de numărul și viteza mare (o zi sau două zile pe parcursul unui weekend) cu care Curtea a decis asupra unor cazuri foarte sensibile, cu repercusiuni semnificative asupra instituțiilor statului. Nici președintele, nici Parlamentul nu au fost reprezentați și nici nu au avut șansa de a-și prezenta argumentele în fața Curții.

Astfel, Comisia de la Veneția are „motive serioase pentru a concluziona că decizia Curții Constituționale de suspendare temporară a președintelui și numirea primului-ministru ca președinte interimar nu a fost fondată pe Constituția Republicii Moldova”.

De asemenea, Comisia „atrage atenția asupra caracterului excepțional al procedurii de revizuire a hotărîrilor Curții Constituționale”.


Întregul aviz poate fi văzut AICI.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?