X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

A fost făcut public programul de activitate al Guvernului condus de Ion Chicu

21 noi. 2019,, 13:01   Politică
3814 0

Programul de activitate al Guvernului condus de Ion Chicu a fost făcut public joi, 21 noiembrie, transmite NOI.md cu referire la moldpres.md.

Planul de acțiuni al Guvernului condus de Ion Chicu, poate fi accesat aici.

Programul vizează perioada de pînă la alegerile prezidențiale din toamna anului 2020 și reflectă viziunea guvernului referitor la acțiunile cu caracter imediat, „pentru a restabili funcționalitatea administrației publice centrale”.

„Vom acționa rapid și cu determinare pe dimensiunea combaterii criminalității și sporirii securității cetățenilor. Guvernul va întreprinde toate măsurile pentru a spori nivelul securității energetice a țării, pregătind și scenarii de rezervă. Vor fi întreprinse măsuri urgente pentru deblocarea exporturilor produselor agricole în direcția răsăriteană”, este specificat în Program.

Pe durata mandatului său, guvernul susține că se va axa pe cîteva domenii prioritare și va avea drept obiectiv îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Astfel, executivul își propune în particular majorarea ajutorului social pentru perioada rece a anului, alocarea unui suport financiar unic în preajma sărbătorilor de iarnă pentru pensionari și beneficiarii de alocații sociale de stat, majorarea salariilor angajaților din instituțiile medico-sanitare publice și restabilirea programelor cu caracter social anulate de guvernul precedent, inclusiv a programului „Un doctor pentru tine”.


În domeniul politicii externe, noul guvern își propune să intensifice relațiile cu Uniunea Europeană și să respecte toate angajamentele internaționale asumate în trecut, inclusiv Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și documentele semnate în cadrul Comunității Statelor Independente. Potrivit documentului, guvernul va promova o politică externă echilibrată, consolidînd statutul de neutralitate al Republicii Moldova.

În ceea ce privește reforma justiției, în document sînt incluse obiective care vizează identificarea unui Procuror General independent și integru, reorganizarea Consiliului Superior al Magistraturii, revizuirea rolului Curții Supreme de Justiție, crearea unei judecătorii specializate anticorupție de primă instanță și crearea unor complete anticorupție în cadrul Curții de Apel Chișinău și Curții Supreme de Justiție.

În baza direcțiilor prioritare incluse în Program, guvernul va aproba, într-un termen de 30 de zile, un Plan detaliat de acțiuni, cu termene clare de implementare, indicatori de performanță cuantificabili, precum și instituții și funcționari responsabili de implementarea acțiunilor.

Guvernul condus de premierul Ion Chicu a fost învestit în funcție pe 14 noiembrie curent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?